Visioner för innovationer

Vinterdäcket är en fantastisk innovation, och är numera obligatorisk på vintern enligt svensk lag. Grovt mönstrat med gummi som håller sig mjukt även i kyla och ger väggrepp har betytt mycket för trafiksäkerheten liksom för framkomligheten.

En annan fantastisk innovation är det dubbade vinterdäcket. Dubbdäcket ökar isgreppet radikalt. När dubbdäcket slog igenom, skedde det till priset av snabbt asfaltslitage. På högtrafikerade E4 Essingeleden kunde spårdjupet öka med uppemot 7 mm på ett enda år. Problemet med snabbt spårslitage löstes genom att ersätta tunga dubbar med lätta dubbar och dessutom begränsa dubbutsticket. Utvecklingen av odubbade vinterdäck har varit och fortsätter vara stark. Insikten om partikelproblemet och andra skäl har också bidragit till att många idag åter kör på odubbade vinterdäck. På vägsidan införde vi sådana kvalitetskrav på stenmaterialet att om ortens sten var för svag för dubbarnas slitage, då krävs specialsten som körs långväga från täkt med tillräckligt hållfast material. Grövre ytsten håller längre, vilket ledde till att "finmönstrade" och därmed nötningskänsligare vägbeläggningar undviks. Det samlade resultatet är att idag är spårslitaget på de flesta vägar långt under 1 mm/år. Därutöver finns förstås vissa underdimensionerade vägar där spårökningen är större.

På Transportforum diskuterade vi i ett litet sällskap vid kaffet "visioner för innovationer". Däck där dubben fälls ut och in efter behov är en gammal önskedröm. Den drömmen lever och testas (har uppnåtts?) som du kan se på denna video. En annan idé är att ha en annan struktur än luftfylld stomme. Dagens däck är i princip ett tryckkärl. "Airless tires" skulle kunna minska buller, bli punkteringssäkra, spara energi o s v. Men det är långt ifrån självklart att det alls går att nå bättre resultat än med traditionellt luftpumpade däck. Här är en video från test med nya däck för US Army. För att minska risken att dö i en trafikolycka vore det intressant med lösningar som kan bromsa bilen effektivare. När ny teknik identifierat att en extrem situation uppstått, skulle ett "snabblim" kunna sprejas på rullbanan, vilket skulle gör att det roterande däcket greppar supermycket - i det närmaste limmas fast - mot vägen. Kan man nå mer än -1G? Någon föreslog en sprängladdning (jfr airbag, bältessträckare osv) som skjuter ned nån form av ankare i vägbanan. Vid det inlägget kom jag att tänka på Eddie Meduzas sjuka låt om rattens riddare Börje Lundin med Epatraktorn, som glömt koppla loss plogen. Låten är tragikomisk. Den påminner också att minst lika viktigt som att nå ökad bromsförmåga är att få stopp på alla rattfyllerister. De skadar ofta andra än sig själva.

Nåväl, visioner är en sak. Mål en annan. Det känns hyfsat långt bort att tänka sig en "nödplog" på bilen som utvecklingsmål för fordons- och däckindustrin. Sedan årsskiftet gäller i Sverige lagkrav på vinterdäck på tunga fordons drivaxel, i syfte att öka framkomligheten och undvika farliga trafikstockningar i långa branta uppförsbackar. Så här definierar Transportstyrelsen vinterdäck på lastbil samt vinterväglag. Det ska bli spännande att se vilken effekt denna nya lag ger. Personligen tror jag att det skulle ge större effekt att förbjuda dragbilar utan boggi att köra på vinterväglag i Norden. Lika viktigt som att ha bra däck och högt tryck på drivaxeln är att ha bra halkbekämpning på vägen. Norge har inför denna vinter höjt standardnivån på halkbekämpningen av landsvägarna. Det ska bli spännande att se resultatet av detta.

Kör med insidan,

Johan