Vill du vara en olycksbidragande blankpolerare eller en väggreppsförbättrare?

Så här i däckbytartider är det många som funderar på för- och nackdelar mellan odubbade vinterdäck och dubbade vinterdäck. Tidningar fylls av resultat från jämförande tester. Försäkringsbolag och myndigheter radar upp argument och råd.

Färre har funderat på hur däcken påverkar hur hal vägytan blir. Odubbade däck hjälps åt att polera ishinnor allt blankare och allt halare. Poleringseffekten gäller även på bar asfalt som kan bli såphal vid regn eller frost. Dubbdäck däremot har en trafiksäkerhetshöjande retexturerande effekt på både isvägbana och på bar asfalt. Denna uppruggning av asfalten ger ökat väggrepp vid vått liksom vid frostigt väglag. Men "gratis" retexturering via dubbdäck har anklagats för att ge ohälsa genom luftburna partiklar. Nu visar det sig att en betydligt större hälsobov är eldning i fjärrvärmeverk. Denna och liknande insikter leder till slutsatsen att det stora ohälsoproblemet i sammanhanget egentligen är trängseln i storstäder, medan i t ex Norrland är partiklarna enligt Trafikverket inget problem. Det är en skönmålning som nog många Norrlänningar har svårt att hålla med om, särskilt de som lider svårt av "skitig snö" - en "Stockholmsbeskrivning" av tråkig turistkonsekvens av smutsig luft i Norr. Den osynliga smutsen över Norrland är en följd av stora industriutsläpp som ger betydligt skitigare luft än vad som förekommer i Stockholm, men som inte mäts. Dessa utsläpp kallas nämligen "stoff" (vilket alltså i princip inte mäts) istället för "PM10" (som mäts).

I förra veckan var jag i Buenos Aires, Argentina. Maken till dålig luft har jag aldrig mött vare sig i industri- och dubbdäcksstaden Sundsvall eller i Stockholm. Men ingen där skulle komma på tanken att skylla luftföroreningarna på dubbdäck; sådana finns nämligen inte där.

Medan forskarna nu letar vidare i sin jakt på syndabockar för smutsig luft på Östermalm, så har jag en fråga till dig:

-Vill du vara en olycksbidragande blankpolerare eller vill du vara en väggreppsförbättrare?

Fundera fram ditt svar innan du köper nya vinterdäck.

Kör med insidan,

Johan