Vilket däckmärke kör du på, kvinna?

Var tredje bilist vet inte vilket däckmärke de kör på. Bland de som vet, är kvinnor rejält underrepresenterade. Detta visar en undersökning bland 4000 bilister i Norden, utförd av Michelin. 

Ett annat resultat med genustema i undersökningen är att fler kvinnor än förr byter idag själv däck på bilen, men det är fortfarande männen som tar huvudansvar för familjebilens däck.

Vad värre är, är att bara 34 % av kvinnliga bilister vet att det är olagligt med mindre än 1.6 mm mönsterdjup på bilens sommardäck. Motsvarande siffra bland män är nästan dubbelt så hög.

På tema "farlig okunskap" visar Michelins undersökning också att fler än var tionde bilist har missuppfattningen att odubbade vinterdäck är bättre än sommardäck på våt sommarväg. Faktum är att odubbade vinterdäck är rejält mycket sämre än sommardäck, bl a eftersom vinterdäckens gummiblandning ger dåligt grepp vid varma sommartemperaturer.

Det är skillnad på däck och däck. Inte minst när det gäller sportiga lågprofildäck. Tänk på att alla krafter som överförs mellan bil och vägbana, överförs via kontaktytor som knappt är större än ett avtryck av en stor sko. Vilket märke du än väljer, se till att det är ett premiummärke som borgar för trafiksäkra egenskaper och inte ett hårdplast-liknande lågprisdäck från fjärran Östern. De orientaliska däcken kan ha lågt rullmotstånd men många av dem ger också värdelöst våtgrepp och dras med andra usla egenskaper.

Kör med insidan,

Johan