Igår kväll berättade jag att Hakka 8 vann Nordens viktigaste däcktest 2013/14, utfört vid Test World i Ivalo och resultaten publicerade på finska. Nu har jag fått fatt på en engelskspråkig version av artikeln i Tekniikan Maailma ("Teknikens Värld" på finska), vilket gör det lättare att greppa testresultaten.
Det som slår mig vid läsningen, nu alltså på engelska, är en fråga. Frågan är "Vilka egenskaper är viktigast hos vinterdäck?"
Under dagen har denna fråga varit uppe i samtal med flera vänner. Stor enighet råder om att det är viktigt inte bara med höga prestanda, utan även att prestationsnivån har en hög lägsta nivå, dvs att däcket inte "klappar igenom" och fungerar dåligt i något eller några avseenden. Visst kan det imponera att ha rekordkort stoppsträcka. Men ifall däckets sidgrepp sviktar så kan det bli förödande t ex genom att göra det svårt att häva en sladd. Därför kan mätresultat för t ex bromssträcka säga en sak, medan körupplevelsen av däcket säger något annat. Vi är också överens om att till de viktigaste egenskaperna hör hur däckets prestanda förändras när däcket slits, samt hur lång däckets livslängd är (och därmed hur låg kostnaden blir).
Mitt fokus, Norrlänning som jag är, ligger betydligt mer på hur däcket presterar när vägen är som halast (vid blixthalka osv), än på hur det beter sig på asfalt. Därför upplever jag resultaten i däcktestet delvis som att jämföra äpplen med päron. Båda är frukter, men har helt olika form, färg, konsistens och smak.
Detta vill jag exemplifiera genom att jämföra resultat för Hakka 8 och två konkurrentdäck; dels dubbade Gislaved Nord Frost 100 och dels odubbade Fulda Montero 3. För manöveregenskaper på våt asfalt fick Hakkadäcket 6 poäng, Gislaved 9 och Fulda 9 poäng. Låt oss nu titta på vad däcken presterade. Manöveregenskaperna mäts i form av hur snabb varvtid som klarats. På våt asfalt klarade Hakkadäcket 31.7 s, medan grensegrarna Gislaved och Fulda båda nådde ned till 29.7 s, dvs två sekunder snabbare medförde 3 poäng skillnad. För manöveregenskaper på is fick Hakkadäcket 10 poäng, Gislaved 9 och Fulda 5 poäng. På is nådde testvinnaren Hakka ned till 61.3 s, medan Gislaved klarade 65.4 s och grenens sämsta däck Fulda behövde 88.4 s. Här var skillnaden mellan igelkottsdubbade Hakka 8 och odubbade Fulda sanslösa 27.1 s. Värdet av 4.1 s skillnad mellan Hakka och Gislaved var tydligen 1 poäng, medan 27.1 s gav 5 poäng skillnad mellan Hakka och Fulda. Hur rimligt är det att 2 s diff på asfalt ger 3 poäng, medan 27 s diff på is bara ger 5 poäng? På motsvarande sätt motsvarar 1-2 m diff i bromssträcka på torr/våt asfalt 3 poäng, medan 27 m (!!!) diff på is bara motsvarar 6 poäng.
Tidningen skriver att de viktar poängen på ett standardiserat sätt som ger mest tyngd på de svåraste körförhållandena och deras körsäkerhet. Tidningen uppmanar läsare med annan uppfattning om hur poäng ska viktas att göra sin egen värdering. Tidningens viktning innebär i praktiken att tre av ismomenten ges trippel resp dubbel vikt, jämfört med alla andra moment. Här vill jag påpeka två saker; dels att ojämn poänggivning (se ovan) inte blir mer rätt i viktningsskedet och dels att större vikt bör ges åt samtliga "vita väglag" jämfört med asfaltkörning. Detta kan man som sagt fixa själv, men borde ju vara standard. I övrigt är testrapporten överlag mycket imponerande. Men de sammanfattande slutomdömena måste läsas! Om Fulda sägs bl a att isgreppet är helt enkelt otillräckligt och att körfältsbyte är hopplöst att utföra med normalt förarbeteende. Det odubbade däcket kan tappar greppet blixtsnabbt och helt utan varning. På asfalt är däcket tvärtom en dröm. Totalsumma 6.5 poäng. Hakkapeliitta 8 överöses med superlativ för isgrepp, så som "Nokian is now the only choice for the best possible grip on ice". Däcket anses ganska medelmåttigt på asfalt, men beter sig rakt igenom på ett logiskt och förutsigbart sätt vid körfältsbyten o s v. Totalbetyg 8.6.
Om jag hade fått justera poängens viktning så hade ökad tyngd lagts på de halaste och farligaste vita vägunderlagen. Det skulle ha stärkt resultat ytterligare för de utmärkta dubbdäcken från Nokian, Pirelli, Continental, Gislaved och Bridgestone, men sänkt odubbade däck från t ex Fulda och Debica. Sedan hade de läsare som i stort sett aldrig kör på snö och is kunnat vikta buller och asfalt hårdare och därmed gynnat odubbade däck. Riktigt elegant vore ett interaktivt formulär med dels ett par valbara profiler och dels möjlighet att ändra vikterna. Det skulle ge individanpassade result. Tänk vilken service!
Tidningen spekulerar f ö i att fler dubb ger högre buller. Detta visades vara fel, då Hakka 8 är betydligt tystare (högre poäng) än konkurrentdäck med hälften så många dubbar.
Kör med insidan efter att ha valt däck med hjälp av däcktest som viktats just för Dig,
Johan