Vikte av att välja en premiumprodukt

Efter min redogörelse av vilka däck som jag helst skulle välja så fick jag inom kort mycket glädjande besked från Wesa att jag får en uppsättning Hakka Blue till min bil. Väldigt uppskattat förstås, nu blir det hårdköra i sommar, utvärdera och fortsätta skriva inlägg här.
Men när vi sedan skulle avtala om dimensioner verkade det till en början som att 235/45/R17 inte fanns för Hakka Blue.
Eftersom jag tidigare, via telefon, pratat med Anders Jansson på Nokian Tyres om mina funderingar, främst kring Nokian Rotiiva, så kontaktade jag honom igen. Det han inte visste om däck och hur man kunde kombinera ihop olika dimensioner och fälgar, det var sannolikt inte värt att veta heller.
Anders ringde upp mig och mycket riktigt så kunde vi komma fram till att det finns en dimension som passar mina fälgar. Det går nämligen att variera sig ganska mycket, bara man håller sig till tumstorleken på fälgarna.

Alternativet var annars att välja Hakka Black, men eftersom jag redan kommit fram till att det var Blue som passade bäst till min körstil så får det bli dem.
Förutom dimensioner och modeller på däck så finns det en massa andra parametrar att ta hänsyn till. Klassningen i form av bokstäver säger en del om egenskaperna. Till Hakka Blue kunde jag till exempel välja V eller W. Hakka Black har klassning Y, vilket är ännu högre. Och ju högre bokstav, desto tuffare däck kan man säga. Stötigare, bullrigare och inte lika lättrullat - men bättre greppegenskaper och dessutom kan man köra fortare. Förenklat beskrivet.

Så nu har jag snart ett par sprillans nya Hakka Blue på min Passat.
Tänk vad man lär sig när man börjar läsa på om en produkt.

Men något som jag vill understryka i detta fall, det är vikten av att få bra support från en leverantör. Det handlar inte bara för ett företag att lansera en bra hemsida, att göra en bra produkt och ha en aggresiv marknadsföring. Man måste även ge kunden bra support och experthjälp. Här fick jag hela paketet. Det är något som kännetecknar premiumprodukter.
I det här fallet är också kännetecknet: först, snabbast, Hakkapeliitta.