Var är vintern?

Undrar om Murphys lag är framme igen. Nu när man är sugen på att testa sina däck på vinterväglag verkar kung Bore hålla sig så långt han kan från Sveriges gränser. Under tiden har jag i alla fall fått möjlighet att testa däcken på tort och vått väglag och följande är mina erfarenheter än så länge:

 Däcken går väldigt tyst när man kör på motorväg. Dubbarna hörs knappt och nu efter 60 mil på dem så sitter alla dubbarna kvar. Jag har ännu inte behövt göra någon rejäl inbromsning, men känslan är där att de kommer att klara det. Min bil är framhjulsdriven och Audi är kända för att vara ganska framtunga och kan understyra i kurvor. Jag märker detta när jag startar på våt asfalt. Då släpper däcken innan antispinnen hinner slå till. Jag märker även att bilen understyr mer i kurvor (jämfört med sommardäcken) vid både torrt och vått väglag.

 

Eftersom jag köpte min nuvarande bil i somras har jag inte provat den med några andra vinterdäck. Mina jämförelser är blir därför helt och hållet med min förra bil, en BMW med bakhjulsdrift. Den understyrde inte alls lika mycket när man tog kurvor, men framhjulsdrivna bilar är ju annorlunda.