Välja vinterdäck: kanske sparar du en slant i butiken men det kan straffa sig på vägen

Nu blir nätterna kallare och många bilägare planerar att köpa nya vinterdäck. Och många nyblivna körkortsägare är på gång att köpa sina första dubbade eller odubbade vinterdäck. Det går nästan inte att överskatta vikten av högklassiga vinterdäck i krävande nordiska vinterförhållanden.

Premiumdäck ger säkerhet och sinnesro

Den vanligaste olycksorsaken i kallt väder i Finland är förlust av manöverförmåga. I däckbutiken kanske priset verkar vara viktigast. Men det är värt att investera lite extra i körsäkerhet och sinnesro, i form av premiumdäck som utvecklats för nordiska förhållanden. Det ökar dina chanser att behålla kontrollen över bilen om du hamnar i svårigheter – det kan till och med vara skillnaden mellan liv och död.

Många argument talar för premiumprodukter – först och främst: säkerhet. Billiga däck kanske ser likadana ut som däcken från en kvalitetstillverkare, men skillnaderna ligger dolda i strukturerna och gummiblandningarna. Vanliga privatpersoner kanske inte kan analysera dem på egen hand när de står framför en hylla med rad efter rad av däck.

Produkter för vinterbruk från billighetstillverkare kanske fungerar vid plusgrader och någon minusgrad, men i Finland kryper temperaturen ofta ner under -20 °C eller till och med under -30 °C. I sådana situationer tappar billiga däck allt grepp: däcket utgör inte längre en säkerhet utan en risk.

Samma risk finns för kunder som väljer högklassiga, odubbade däck som bara är anpassade för vädret i centrala Europa. I grund och botten är det inte fel på dem. De är bara inte gjorda för att användas i samma temperaturer och villkor som vinterdäck gjorda för nordiskt klimat. Det är som att gå ut mitt i vintern i gympaskor när du egentligen borde bära yllestrumpor och rejäla vinterskor.

Viktigt med olika greppegenskaper

Premiumdäck ger också bättre fäste i sidled och på våta underlag än billiga däck. Tillsammans avgör de skillnaden mellan att vara kvar på vägen eller ligga i diket. Vinterdäck har bra grepp i längsled. Det kan ge ett förrädiskt intryck av säkerhet – det går ju fint att gasa och bromsa på raka vägar. Förarna kör självsäkert in kurvor snabbare än de borde. Om greppet i sidled inte räcker försvinner manöverförmågan och olyckan är snart ett faktum.

Våtgreppet är inte det viktigaste i ett vinterdäck, men det går inte att bortse från helt. När temperaturen växlar runt noll kan vägarna i Finland täckas av slät, våt is. Många förminskar problemet med att säga att det bara händer en eller ett par gånger varje vinter. Så är det kanske. Men vill du råka ut för en olycka varje vinter? Vi använder säkerhetsbälten hela tiden, även om olyckor bara inträffar på en försvinnande liten andel av körningarna.

Kom ihåg att ett däck alltid är en kompromiss. Det är viktigt att du bestämmer dig för vad som är viktigast när du väljer. För Nokian Tyres kommer säkerheten alltid först, tätt följt av miljövänlighet och körkomfort. Vi garanterar att våra vinterdäck anpassats för finska förhållanden. De testas i testcentret White Hell i Ivalo i finska Lappland från november till maj. Där utsätts däcken för temperaturvariationer på upp till 40 °C och används i alla de villkor som den finska vintern innebär.

Och slutligen ett par ord om kundtjänst. Internet ger oss idag tillgång till en stor mängd däck från mindre tillverkare utomlands. Ofta går det att skaffa däcken till en relativt låg kostnad. Men kostnaderna kan springa iväg om du får problem på vägen. Om ett däck går sönder kan det bli svårt att nå kundtjänst eller få en ersättningsvara om tillverkaren inte har någon återförsäljare i ditt land.

Premiummodeller erbjuds av alla större däckhandlare och det är lättare att komma i kontakt med tillverkarna. Du kan själv ta reda på om någon mindre tillverkare erbjuder dygnet runt-assistans vid vägkanten i samma omfattning som Hakka-skyddet, eller om de byter ut däcken utan kostnad om de går sönder under normala förhållanden. Jag är säker på att ingen finns.