Vägmärkesfloran i Lappland är något utökad

Svarta plastsäckar är förstås inget officiellt vägmärke och jag har hört många "utsocknes" personer som undrat över varför det hänger svarta plastsäckar efter vägarna.
Medans Trafikverkets skyltar är något mer generella så förebådar de svarta plastsäckarna om mer lokala renvarningar efter vägen. Nästan alltid där man ser plastsäckarna ser man också mycket spår i snön efter djuren så det stämmer väldigt bra.

Ser man de svarta plastsäckarna som hänger på snökäpparna är det bara att dra ned på farten och vara beredd på bromsen.

Som också framgår av bilden ovan har snödikning gjorts.
Snödikning är en för södra Sverige i det närmaste okänd företeelse, eftersom det aldrig görs här. Men på vårarna görs det alltid i Norrland för att få ut de höga snövallarna i diket och därmed förhindra att smältvatten rinner ned på vägbanan.

Renar finns det gott om men det finns också en hel del älgar. Som tur var ser man dem inte lika ofta på vägen men för en tid sedan var det dags. Denna gång höll de sig dock på en skogsväg som dessutom var oplogad och det enda sättet att ta sig fram efter den var med skoter.
Jag stannade maskinen på behörigt avstånd och de stod och stirrade en stund på mig innan de dundrade vidare i den meterdjupa snön i skogen.