Två snöoväder men bara ett kaos

Så har vi haft ännu ett bistert snöfall som dragit in över stora delar av landet. Denna gång i början på januari 2017 tycks konsekvenserna, trots klass 2-varningen, blivit lite mildare än för några månader sedan i början på november, då bara var en klass 1-varning.
Då var det fortfarande höst i mångas sinne vilket också avspeglade sig på folks fordon. På bilarna satt säkert en och annan Hakka Green och Blue men även många blankslitna sommardäck av diverse fabrikat.
Nokians sommardäck i all ära men alldeles oavsett fabrikat så är inga av dessa däck någon höjdare i vinterväglag. De vet de flesta i Sverige, trots bara basala kunskaper om däck.
Men ändå så lamslogs stockholmsområdet denna novemberdag av snöovädret, till stor del just på grund av alla oansvariga bilister på sommardäck. Det var förvisso ett och annat rekord som slogs, med en stor mängd nederbörd i form av snö. Jag själv var denna gång för en gångs skull sent ute med däckbytet men hade naturligtvis bytt till mina Hakka 8 några dagar innan, då jag såg det annalkande vädret.
Som så många andra denna dag gav jag mig också ut i morgontrafiken för att ta mig mot jobbet. Denna morgon med en släpvagn efter bilen.

Den första sträckan in från skärgården till centralare delar av Stockholm gick bra. Mycket snö, lite trafik och tveksamt plogat blev ändå hanterbart tack vare bil och däck. Vid Södermalm tog det nästan stopp och jag insåg att jag inte skulle ta mig vidare till jobbet, varför jag parkerade min elbil på en laddplats och satt mig med datorn i bilen och jobbade ett par timmar i lugn och ro. Allt medan köerna runt om mig stod allt mer stilla.
Vid lunchtid insåg jag att det nog var dags att bege sig hemåt igen och fick då uppleva en seg resa. Tack vare några hemliga smitvägar, lyckades jag parera trafiken och ta mig till dagis för att hämta barnen innan stängningsdags.
 

Det sägs att många bilister med sommardäck var en stor del av orsaken till kaoset denna dag. Jag håller fullständigt med. Själv såg själv åtskilliga bilar slira runt och inte komma framåt. Jag stannade även och hjälpte flera bilister som kört av vägen och i diket.
Själv var jag denna dag det levande beviset för att det går alldeles utmärkt att köra runt på oplogade gator med en släpvagn och dra upp bilar ur diket, bara man har rätt däck.