Trysil

Våren är här!
Och så även i Trysil (Norge) vilket innebär att däcken inte riktigt fick testas mot det vinterväglag som jag hade hoppats.
Vägen genom Sverige var torr och fin och likaså på andra sidan gränsen. Ca 2-3 km mellan Sälen och Trysil var det lite snö på vägen men annars var det snustorrt. Däremot var det glansis runt fjällenstugan, men å andra sidan gick det bara att åka i 5-10 km/h.

Trots detta så kan jag inte låta bli att känna mig trygg med mina Nokian m halvslitna dubb. För februari 2011 var vi uppe i Sälen och åkte skidor och då var det otroligt mycket snö och is på vägarna. Däcken var i och för sig nya då men jag kommer ihåg känslan av trygghet, att sitta i en 4-hjulsdriven Jeep med nya Nokiandäck, då for bilen nästan alldeles tyst genom snölandskapet. Familjen förväntansfull med godis i knäna fullt spelandes på sina Iphones, en härlig känsla.
Genom mitt arbete har jag också sett konsekvenserna av hetsigt beteende i trafiken och betydelsen av de relativa hastigheterna vilket gör att både min man och jag kör väldigt lungt och det påverkar också känslan av trygghet.

Jag skulle önska att alla förare kunde lägga mer vikt vid däckens betydelse (däcken är faktiskt den enda länken mellan fordonet och underlaget) samt de relativa hastigheterna (anpassa hastighet efter vägunderlag, miljö, bilens utrustning m.m.) för då skulle olyckorna garanterat minska i antal och vi skulle skapa en större känsla av trygghet i trafiken för alla.

Ha en härlig vår och en skön sommar! Nu hörs vi nog inte på ett tag för idag åker sommardäcken på och de är inte av märket Nokian.

Kör försiktigt!

:o) Pernilla