Trafikverkets motsägelsefulla rekommendationer

DN skriver idag om saker att tänka på i jultrafiken. Sveriges nyhetsredaktioner brukar ha några sådana här artiklar på lager som man repriserar och drygar ut med varje år. Oftast inför storhelgerna vid jul och Midsommar och semestertider.
Även om de klassiska tipsen om bra däck, köra nykter och utvilad och att hålla ned hastigheten kan bli tjatiga så är de säkerligen så att om bara en person kan undvikas att skadas eller dödas så var de inte förgäves.


Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall har varit med under lång tid och han borde veta. Bland annat tipsar han om att undvika att välja E20 till och från Västra Götaland på grund av dess saknad av mötesfria vägar. Det är en klok rekommendation han ger, att istället välja E4 och riksväg 40, som förstås är mycket bättre, snabbare och säkrare.

Det blir då högst märkligt att samma myndighet skyltar E20 när man skall mot Göteborg från Stockholm. Motsägelsefullt var bara förnamnet. Alla i Stockholm vet att man skall köra söderut vid Södertälje för att komma mot Göteborg, inte västerut.
Förstås finns det en akademisk förklaring, jag har genom åren hört några dåliga, till varför ansvarig myndighet så fatalt lyckas med att slå krokben för sig själv. Dumheter kallas det på svenska.

I förlängningen leder förstås dumheterna till urholkat förtroende för myndigheten.
Man borde låta det sunda förnuftet och verkligheten styra över byråkratin och juridiken.