Trafiksäkrast på sportlovet

Sportlov!!!
Visst är det härligt? Jag har tagit ledigt torsdag-fredag för att njuta med familjen. Hoppas du också kan unna dig och dina kära något extra.

Många firar sportlov i fjällen. Av praktiska skäl betyder det för de flesta bilkörning med fullpackad takbox.

Med fem barn brukar jag alltid ha boxen på, men tyvärr blev både box o låsta lasthållare nyligen stulna.

Många tidningar skriver om den "farliga" sportlovstrafiken. Som så ofta är media snett ute. De veckor då skolorna i Sveriges olika delar har sportlov är i själva verket de minst olycksdrabbade, tillsammans med den lugna vecka 2. Det visar en nyttig undersökning av Svevias tidning PåVäg.

I PåVägs artikel förklarar trafikolycksstatistiker Östen Johansson varför sportlovstrafiken är så pass skadefri:
– Det är årets kallaste period, nederbördsfattigt jämfört med förvintern – och så har ljuset kommit tillbaka. Samtidigt är det för kallt för cyklar, motorcyklar och mopeder. De som åker på sportlov har ofta en stor familjebil som är säker. Dessutom är de allra flesta nyktra.
Östen ser också en uppenbar förklaring till varför sommaren har flest allvarliga olyckor och dödsfall. Det är nämligen 30 procent mer trafik runt vecka 23 till 26 jämfört med sportlovsveckorna.

Först. Snabbast. Hakkapeliitta. Idag står Hakkapeliitta för "vinterdäck som med vettig fart ger säkrare sportlovstrafik på ishalka än sommartrafiken i höga farter på bar asfalt". Mitt val är dubbade Hakkapeliitta 7, däcket som vunnit överlägset flest vinterdäcktester på is.

Kör med insidan,
Johan