Hösten 2013 lanserar Nokian Tyres en ny generation vinterdäck, omfattande tre helt nya vinterdäck. Den 28-29 januari deltog jag och tre andra av Nokians bloggande testförare - Dan, Ann-Sofi och Anders - i den första pressreleasen av de nya däcken vid Nokians testanläggning ”White Hell” i Ivalo, 300 km norr om Polcirkeln, nära gränsen mellan Finland och Ryssland.
Däckjournalisterna, vi testförare samt Nokians representanter från Norge och Sverige anlände tillsammans i ett chartrat jetplan till Ivalo Airport. Därifrån bussades vi till en restaurang/konferenslokal för en intensiv genomgång av alla innovationer och prestandaförbättringar som de nya däcken har.

Ankomst till Ivalo

Varje vrå av Ivalos flygplatsterminal är starkt präglad av Nokian Tyres

Nokians buss körde oss till konferenslokalen och sedan till däcktestcentrat

Kort efter avfärd från flygplatsen fick Nokianbussens däck (och bromsar) bekänna färg för att undvika köra på dessa (smala väg?)renar.

Kul skyltning utanför konferenslokalen

Porten till "White Hell", Nokians enorma däcktestcenter i Ivalo


Den 700 hektar stora testanläggningen rymmer 20 testbanor med sammanlagd längd över 100 km

Testanläggningen inkluderar en 600 m lång hall för test i kontrollerat klimat.

Från vänster: Hakkapeliitta R2SUV, Hakkapeliitta R2 samt det dubbade Hakkapeliitta 8.
Alla de tre nya däcktyperna är fullmatade med innovativa lösningar och levererar kraftigt förbättrade prestanda, så som dramatiskt lägre rullmotstånd, ökat isgrepp, minskat vägslitage och minskad färdvibration/buller.
I särskilt fokus står det nya dubbdäcket Hakkapeliitta 8. Dubbdäck tillverkade efter 1 juli 2013 får inte ha mer än 50 dubb per meter av rullomkretsen. Detta innebär minskning av antalet dubb med upp till 35 % jämfört med dagens modeller. Regeln om färre dubbar har fått bl a Yrkestrafikkforbundet i Norge att medialt protestera över risken för ökade halkolyckor på isiga vägar. Nokian har emellertid kringgått regeln om färre dubbar, genom att utveckla konceptet EcoStud. Nya Hakka 8 däcket innehåller kraftigt ÖKAT antal dubbar och ger 10 % bättre isgrepp, men med hjälp av Nokians nya EcoStud-teknologi har vägslitaget minskats till 12 % under det tillåtna. Tack vare en regel om ”tillåten vägslitageeffekt” uppfyller Hakkapeliitta 8 det nya dubbregelverket, trots att Nokian har ökat istället för minskat antalet dubb och därmed även isgreppet. Sedan Hakka 8 godkänts i Finland, godkänns det även i andra EU-länder som tillåter dubbdäck; läs: även i Sverige. Det är alltså stor sannolikhet att Nokian slår sina konkurrenter med en kraftig Knock-Out på isgrepp!

EcoStud samt den nya strukturen hos Hakka 8

Samtliga tekniska nyckelegenskaper är förbättrade hos Hakka 8 jämfört med redan Hakka 7, vilket är det utmärkta däck jag har på båda mina bilar därhemma.
Dagen innan vi anlände var det -36 C i Ivalo. Vi hade stor tur, då ett väderomslag höjde temperaturen dramatiskt till en handfull minusgrader vid lunch och nära +/- 0 C framåt kvällen. Utmärkt för test av vinterdäck m a o. Testbanorna erbjöd varierande underlag, hal is (i vissa kurvor även våt is), hårdpackad snö, lös snö samt i det närmaste bar asfalt på vissa landsvägssträckor. Tyvärr fanns ingen utomhusbana med extremt hal lätt fuktad tunn is "svart is", där dubbdäck gör extrem skillnad mot odubbade däck.



Exempel på olika isväglag på Ivaloanläggningens banor
Vi testade de nya däcken på ett brett spektrum av bilar, från tvåhjulsdrivna standardvagnar till tämligen högt presterande sportbetonade fyrhjulsdrivna bilar så som Audi RS4 & RS5 (450 hkr, 430 Nm, 0-100 km/tim på ca 4.6 sek, 1,1 lit/mil) (klicka på länken för att se video från testkörningen) och SUV:modellen Audi Q5 3.0. RS4 kostar i grundutförande ca 760 000 kr, men med den utrustningsnivå som testbilarna har så landar prislappen på ca 1.1 Mkr.


Med vektoriserad fyrhjulsdrift och 450 hkr kan 0-100 km/tim avverkas på 4.6 sek
I rollen som testförare förväntas man att vid körning på bana testa vart gränserna går. Det innebär i princip att om man inte kör över gränsen ibland, så har man inte fullföljt sin testuppgift. Därför kan man antagligen säga att jag fullföljde testuppdraget ordentligt, då jag körde över gränsen med de odubbade Hakka R2 däcken på en 450 hkr Audi RS4. Det blev en oönskad parkering i den halvmeterdjupa snön på en av sjöisbanorna. Trots peptalk i förväg om att "man ska köra av iaf ett par gånger", så kändes det rejält pinsamt att behöva ta hjälp av en jeep för att komma loss. Med SUV-jeepen Q5 på odubbade Hakka R2SUV körde jag också klart över gränsen vid ett tillfälle, vilket resulterade i ett ofrivilligt filbyte genom en smal plogvall på en annan av sjöisbanorna. Det var helt odramatiskt eftersom vi alla följde Nokians säkerhetsföreskrifter om säkerhetsavstånd och omkörningsförbud. Trots avåkningarna med de odubbade däcken blev jag överraskad över hur bra grepp de gav även på ganska hal is. Med de dubbade Hakka 8 lyckades jag aldrig överskrida gränsen, trots att jag körde så hårt jag bara kunde förmå med min blytunga högerfot. Hakka 8 är verkligen ett rent magiskt bra däck!!!




Det var barnsligt kul att trycka på med fyrhjulssladd genom kurvorna. Mäktigast med Audibilarnas 4.2 liters V8 på 450 hkr är de fräcka avgasknallarna vid nedväxling.
De nya Hakkapeliitta R2SUV-däcken testade vi på en karavan av Audi Q5:or. Det gick undan rejält på skogsslingor med decimeterdjupt spårig hårdfrusen snö och på sjöisarna. Det var rolig körning och däcken gick jättefint.
På plogad hårdpackad snö kom en rejäl överraskning av negativ art. Vi körde i låg fart, ca 30 - 40 km/tim, förbi den 600 m långa testhallen. Då uppstod en mycket störande chassiresonans, där Audi Q5:an aldrig ville sluta att guppa vertikalt. Jag gjorde en enkel vibrationsmätning/-analys med min Iphone, varefter resultatet visar att Q5-SUV:en hamnat i resonans vid ca 4-5 Hz frekvens (se den gula grafen). Mest troligt beror detta på en konstruktionsmiss vid Audi. Det kan inte vara roligt att köpa en bil för 466 000 kr + utrustning för att sedan upptäcka att den älskar att guppa inom just det frekvensintervall där människans mag- och tarmpaket, ländrygg, ryggrad samt axelparti också kommer i resonans. Läs mer om helkroppsvibration i denna "skakande" rapport som jag, Prof Kjell Ahlin och Prof Ronnie Lundström gjort på uppdrag av dåvarande Vägverket.

Den "grova" Iphone-mätningen avslöjade att den kraftiga chassiresonansen ligger i intervallet 4.5 - 5.5 Hz.
Däckens rullmotstånd mäts normalt mot en stor stålrulle. Eftersom ståldubbarna skadar den mycket dyra precisionsrullen, så kan man inte testa rullmotstånd hos dubbdäck på det sättet. Rullmotståndet mättes därför genom jämförande utrullningsförsök mot ett konkurrerande däck. Resultatet blev att Hakka 8 vann överlägset med 16 m längre utrullning.

Jämförande test av rullmotstånd för Hakka 8 och högklassigt konkurrerande dubbdäck.
Vid testerna användes även en förarlös robotstyrda bil. Det kändes märkligt att åka med i en bil utan mänsklig förare vid ratten. En fördel med robotiserad testbil är att variationer mellan testkörningar minimeras.


I den förarlösa däcktestbilens navigationssystem ingår en GNSS/tröghetsplattform av fabrikat Oxford Technical Solutions, vilket jag är välbekant med genom Vecturas system för mätning av vägytor respektive fordonsvibration.
Flera av testkörningarna skedde på landsväg med farligt feldoserade ytterkurvor, vilket på kvällen liksom senare under hemresan ledde till samtal om Vecturas arbeten med mobil lasermätning och analys av feldoserade kurvor, sättningar och andra vägskador samt ohälsosam och trafikfarlig färdvibration bl a inom ramen för EU-projekten ROADEX III samt ROADEX IV.
På tisdagskvällen genomgick vi "NorthProof"-proven. Det inkluderar bl a att gå barfota på en lång bädd av glödande kol (enligt våra värdar en ritual med rötter från Vikingatiden), diverse dryckes- och vrålövningar, bada rökbastu samt doppa sig i en isvak. Det medförde en starkt lagstärkande effekt på oss alla. Natten tillbringades i glasigloos.

Det var med stark motvilja som Anders, Ann-Sofi, jag och Dan till sist släppte taget om testbilarnas rattar.

Det var en härlig upplevelse att sova i glasigloo
Först. Snabbast. Hakkapeliitta 8. Vid pressreleasen visade sig Hakkapeliitta 8 inte stå för färre dubbar och sämre grepp. Tvärtom står Hakka 8 för fler (!) dubbar och "Grip like never before", inom ramen för de skärpta dubbdäcksreglerna. Länge leve Nokians däckutvecklingsteam; hurraaaa!
En eloge även till författarna av de nya dubbdäcksreglerna, som fokuserat på funktion snarare än trångsynt begränsning av antalet dubbar. Tack vare genomtänkta regler har vi fått innovation istället för bakåtsträvande. Fram för liknande utvecklingsorienterade regelverk på fler områden i vårt samhälle!
Kör med insidan, kör med Nokian EcoStuds på däckens slitbana.
Johan
PS
Slitaget är på många vägbeläggningar förvånansvärt ojämnt. I tiotalet metrar är spåren djupa och vägytan ser "sönderfrätt" ut, för att nästa tiotal metrar vara intakt, därefter tiotalet metrar djupa spå igen osv. Fotot i artikeln "De har saltat sönder vägen" visar detta mycket tydligt. Det märkliga är att mängden dubbdäckspassager är konstant, men vägslitaget kraftigt varierat. Detta visar att vi har ett stort problem med kvalitetsbrister hos asfaltbeläggningarna. Ett extremt exempel var E4 HögaKustenleden som invigdes i dec 1997. Vägen fick redan första vintern svåra skador. Sommaren 2001 var den helt förstörd, så den frästes upp och vägen asfalterades om. En omfattande skadeutredning från VTI mf l visade att det var höga och kraftigt varierande koncentrationer av vägsalt i en porös och dålig vägbeläggning som orsakade skadorna. Med medvetande om detta så inses att det är fel att skylla vägslitaget enbart på dubbdäck, utan det behövs också en rejäl skärpning av kvaliteten hos asfaltbeläggningarna. Det går inte att lägga asfalt på ojämnt underlag och tro att det ska bli bra. En hållbar vägbeläggning förutsätter planfräsning av underlaget! Vecturas lösning på problemet visas på sid 13 i detta bildspel.