Testvinneren blir lovlig likevel!

Grattis till alla i Norge som vill köpa testvinnaren Nokian Hakkapeliitta 8!

Hakka 8 är tillåtet i Finland och Sverige, men stoppades i Norge.Ikväll kom beskedet att Vegdirektoratet fattat det kloka beslutet att häva försäljningsförbudet och att Hakka 8 nu är lagligt även för Norrmän!

Det känns bra! T o m särskilt bra med tanke på att jag därmed inte kan anklagas för medhjälp till smuggling. Saken är den att flera av mina vänner i Norge bett om hjälp att finna sätt att köpa superdäcket Hakka 8 via svenska återförsäljare. Jag vill ju inte bli betraktad som ohjälpsam, men inte heller inblandad i smuggling (om än i gott syfte).

Samtidigt med nyheten om att Hakka 8 tillåts i Norge, offentliggjordes också resultatet av årets stora Nordiska däcktest utfört uppe hos Testworld i Ivalo. Norska Din Side avslöjar att testvinnaren i dubbdäcksklassen heter Hakkapeliitta 8, medan odubbade Hakkapeliitta R2 kom på andra plats bland de odubbade vinterdäcken. Artiklar kommer inom kort i bl a Aftonbladet samt Auto Motor & Sport. Kan du inte vänta till dess med att se resultatlistan, så titta på finska Tekniikan Maiilmas sida. Tyvärr behärskar jag inte så mycket finska, men bläddra fram till en sida där det nere till höger finns en ikon för tabell och texten "Arvosanat". Klicka på den ikonen så kommer resultatlistan fram.

I kategorin "Is" (Jää) finns fyra grenar. Där vann Hakka 8 storslam med maximala 10 av 10 i samtliga grenar; 40 poäng. I kategorin "Snö" (Lumi) tappade Hakka 8 en poäng i grenen "bromsning" (Jarrutus), så där blev det sammanlagt 39 av 40 poäng. Fantastiska betyg på de för livsfarligt hala vintervägar kritiska egenskaperna.

Grattis Hakka 8 till seger i Nordens viktigaste däcktest! Grattis till Hakka R2 till välförtjänt silvermedalj! Och slutligen grattis Norge till att Hakka 8 nu blivit lagligt!

Kör med insidan och med Hakkapeliitta på vinterfälgarna,

Johan