Terrängnyheter från Nokian i de finländska skogarna

Som jag skrev om i det tidigare inlägget så lanserades ytterligare nyheter från Nokian.

Nokian presenterade två av de nya produkterna i en passande miljö, vi fick köra iväg till en skogsdunge i ett område som militären använder för terrängkörning.

På plats visades terrängdäcket Rotiiva AT som kommit i en ny variant. Eller semiterrängdäcket som man kanske kan kalla det. För det är ett däck, som trots terrängegenskaperna, också kan framföras som ett vanligt gatudäck.
Jag kör ju detta däck hemma på min L200 och jag har kommit att uppskatta det mer och mer, just för dess allroundegenskaper.
Nu har man tagit fram en uppdaterad variant med tillägget "Plus". Här är det större dimensioner som gäller. I övrigt är mönster och funktioner lika som tidigare.


Det visades också upp Hakkapeliitta LT, som är ett specialdäck för extrema och tuffa förhållanden där man har särskilda krav på framkomlighet. Däcket är utrustat med samma specialdubbar som sitter i exempelvis Hakkapeliitta 8.
Just denna dimension som visades var 315/70/R17. Det blir ett stort och tungt däck som väger betydligt mer än ett vanligt SUV-däck.

Vid presentationen av detta däck så medverkade även representanter från Arctic Trucks, ett Islands- och Norgebaserat företag som specialiserat sig på ombyggnation av fyrhjulsdrivna fordon.
Hakkapeliitta LT har också Arctic Trucks logga på däcken för att visa på samarbetet.

Några av fordonen visades upp där ute i skogen och de inger en hel del respekt utan att bli alltför vräkigt på något amerikanskt vis.


Här en klassisk Toyota Land Cruiser till exempel.


Bakdelen på denna Toyota Hilux lär vara baserad på det gamla klassiska militärfordonet TGB 13.