Sommar och Vår = nya utmaningar! Spring and Summer = New Challenges!

Vattenplaning! Du VET om du har upplevt vattenplaning - det har jag!
Aquaplaning! You KNOW if you've experienced Aquaplaning - I have! (More English below).

Jag känner mig trygg nu med Nokian Hakka Blue i dimension 205/55 R16.

De "Michelin - Energy Saver" i dimension 195/60 R15 som jag fick med bilen, är hopplöst dåliga vid vattenplaning! Fördelarna med dessa däck har varit: hyfsad komfort, förhållandevis låg ljudnivå och eventuellt en lägre förbrukning p.g.a lägre rullmotstånd. Nackdelarna med dessa däck har varit: hopplöst dåliga vid vattenplaning, inte jättebra bromseffekt och dåligt grepp - sannolikt p.g.a lägre rullmotstånd!

Säkerheten kommer först vid framförandet av fordon, speciellt motorfordon.
Jag har utarbetat en akronym för de egenskaper jag värdesätter/kräver med/av fordon.
S.P.E.A.R.  Safety = säkerhet, kommer först och är viktigast! Performance = prestanda - är även det en säkerhetsfråga, du bör både kunna accelerera och bromsa dig ur en krissituation, samt en glad och nöjd förare är säkrare än en sur och missnöjd! Ecology - ekologi/miljövänlighet - transporterna och fordonen måste vara hållbara i ett miljöperspektiv, själv kör jag på biobränsle - etanol (E85) dessutom har jag den minsta bil som jag ser ekonomiskt och praktiskt möjligt (utifrån kriterierna i S.P.E.A.R.). Action! - Det ska vara kul att använda sitt fordon - lite socker får medicinen att gå ner, har du ett miljövänligare fordon som är roligt att använda - då använder du det med glädje. Reliability - pålitlighet, du måste känna dig trygg när du använder ditt fordon.

Därför har jag valt: Nokian Hakka Blue.

Fördelarna som jag redan efter tre dagar har märkt är: bättre grepp i svängar och jag upplever det som att bilen bromsar och stannar bättre. En nackdel som jag har märkt är: Däcks-ljudet är betydligt högre - men det är inte förvånansvärt när däcket har mer gummi mot gatan i mitt fall 10 mm bredare och 35 mm större rullnings omkrets!

Dessutom tycker jag att det är snyggare med större däck och fälgar!
Vad tycker du? Kolla bilderna här nedanför.

Så fort jag har tid, ska jag sätta mig och rensa mina Nokian Hakkapeliitta 7 dubbdäck från småsten som har satt sig i sajpningen på däcken, för det fick Vianors däck tvättar maskin inte bort, och jag tror INTE att det är bra att det sitter kvar sten i mönstret längre än nödvändigt! Då ska jag även passa på att plåta däcken och lägga upp bilder här med en ingående analys av mina erfarenheter från vintern.

Lev väl och kör försiktigt: snåla INTE på däcken! Lagliga sommardäck - ändå livsfarliga!- - - - - - -

When it comes to Aquaplaning and other challenges of Spring and Summer:
I feel safe now with Nokian Hakka Blue in dimension 205/55 R16.

I used to drive on  "Michelin - Energy Saver" in dimension 195/60 R15, that came with the car - they were awful when it came to aquaplaning.

When it comes to the use of vehicles, especially motor vehicles, I have developed the acronym:  S.P.E.A.R.  Safety - comes first and foremost! Performance - is also a safety issue, you must be able to both accelerate and brake out of a chrisis-situation, and a happy and content driver is safer than a unhappy and discontent driver!
Ecology - transports and vehicles must be environmentally sustainable, I'm driving on biofuel - bioethanol (E85) and I have the smallest car practically possible (by S.P.E.A.R. criteria). Action! - If its fun to use your environment friendlier vehicle, then you use it with joy. Reliability - You must feel safe when you use your vehicle.

That's why I have chosen Nokian Hakka Blue.

Besides, I think that the larger tyres and wheels look good! What do you think?
(Pictures below) .

As soon as I have time I'm going to sit down and pick stones out of the tread on the Nokian Hakkapeliitta 7 studded tyres, take some pictures and make a longer analysis of my experiences from this winter.

Live well, drive safe and don't skimp on tyres!

 

comments powered by Disqus