Vinterdäck behöver mer eller mindre samma underhåll som sommardäck. Men vi fräschar upp minnet och går igenom några egenskaper som är speciella för vinterdäck.
Nu är det ett bra läge att gå ut i garaget och se om dina vinterdäck är i gott skick. Många inser försent att de behöver nya dubbade eller odubbade däck – för snön har redan kommit. Köp däcken på hösten – i god tid före vintern – så behöver du inte köa, och det är enklare att få tag på rätt modell för din bil.
Mönsterdjup plus dubbar är lika med grepp
Titta på sifferraden på däckytan så ser du om dina Nokian-vinterdäck har blivit alltför slitna: Om siffran 4 visas är det riskabelt eftersom mönsterdjupet då är fyra millimeter. Det är en kritisk gräns. Utanför den försämras egenskaperna även hos de allra bästa däcken. I det här läget fungerar inte lamellerna, och däcket kan inte längre föra bort tillräckliga mängder slask från mönstret. Så kom ihåg att kontrollera mönsterdjupet.
Om du har dubbade däck är det också värt att kontrollera dubbarnas skick. Idag är inte ens vintrarna i Finland helt vita. Däcken kommer ibland att rulla på torr asfalt, där dubbarna slits snabbare än gummit omkring i mönsterblocken eller till och med kan lossna helt. Slitna eller bortslitna dubbar försämrar däckets grepp på is. Det kan leda till otrevliga överraskningar och greppförlust vid isfläckar på skuggiga vägar eller när vintern blir extra kall.
Däcken på drivande hjul slits ungefär dubbelt så snabbt som däcken på hjul utan drivning. Det är en god idé att fördela skillnaderna i slitage genom att byta plats på fram- och bakdäcken efter ca 800 mil. Är det mer än två millimeters skillnad i slitaget mellan fram- och bakdäcken kan det innebära en säkerhetsrisk. Om exempelvis mönsterdjupet hos de drivande framhjulen är 8 millimeter och de icke-drivande bakdäcken har 5 millimeter kommer bilens bakände att ha sämre grepp än fronten. Om du kör in snabbt i en kurva kan bakdelen tappa greppet och överstyra.
Litet övertryck bättre på vintern
Kontrollera gärna däcktrycken oftare på vintern än på sommaren. I Finland kan däcken utsättas för temperaturskillnader på upp till 40 °C när du kör ut ur ett varmt garage i temperaturer ända ner till -30 °C. Lufttrycket minskar med ungefär 0,1 bar när temperaturen faller tio grader, så håll ett öga på hur temperatur och tryck ändras. Ett övertryck på 0,2 bar är lagom för vinterdäck – däcken svarar stabilt på manövrar och bränsleförbrukningen minskar tack vare lägre rullmotstånd.
Och bra koll på däcktrycket betyder också högre körkomfort. Ibland frågar folk varför däcken studsar och hoppar när bilen rullar igång i sträng kyla. Det beror på att däcktrycket blir så lågt att däcket kyls eller till och med fryser när det blir mycket kallt. Då blir det en fördjupning i däcket, som försvinner av sig själv när däcket blir varmt. Med ett litet övertryck minskar risken för fördjupningar och vinterdäcket håller formen bättre.
Förvara däcken rätt
Reglerna för vinterdäcksförvaring är enkla: varmt men inte hett, skuggigt och skyddat. Ett däck kan bli oanvändbart om det förvaras fel. En del frågar oss varför deras vinterdäck spruckit under förvaringen. I ett fall visade det sig att de lagrades ovanpå en värmepanna. Hög värme är skadligt för däck. Den bästa temperaturen är mellan 10 och 15 °C.
Gummiblandningen i däcket åldras av solljus. När gummit torkar ut börjar fina sprickor att bildas på däckets yta. Det gör däcket fult, och andra delar av det kan gå sönder.
Håll däcken borta från lösningsmedel och andra kemikalier. På golvet i ett garage kan däcken komma i kontakt med olja. Den kan göra gummit mjukt och däcket kan gå sönder. Stapla inte bråte ovanpå däcken – de ska inte utsättas för höga tryck under lång tid. Ibland får vi frågan om vad däcken ska ha för tryck när de lagras. Det normala trycket vid användning är lagom eftersom det bevarar däckets form.
Så om du har ett förråd som skyddar mot solljus kan du lagra vinterdäcken där utan problem.