Skaffa en nödhammare!

Risken att dö är ca 7 gånger högre när vi vistas i vägtrafiken än resten av vår vakna tid. Ofta har olyckorna komplex bakgrund. Data från USA visar att 35 % av dödsolyckorna sker genom vältning (rollover), trots att vältning bara sker i ca 5 % av alla bilolyckor. En anledning är att bilarnas tak inte är tänkt som deformationszon, så om taket slår i ett fast föremål slutar det ofta med att huvudet och ryggen trycks ihop med stort våld. I Europa och Sverige är vältolyckan antagligen inte riktigt lika skadlig, eftersom bl a Volvo och VW sedan många år dimensionerat sina biltak starkare än normen kräver.

En rad tragiska olyckor ger ett obehagligt intryck av att vi i norra Sverige har särskilt hög olycksfrekvens när det gäller vältning följt av drunkning i vattendrag. I förra veckan drunknade en kvinna som välte med bil i Furudal i norra Dalarna. Igår dog två unga män sedan deras bil voltat ned i lilla Ulvsjön, inte långt från Borlänge. Om inte folk på platsen hoppat i och dragit ut två andra personer, hade det antagligen blivit fyra som dött i Ulvsjön. Tur det finns hjältar i vardagen! Det är svårt att hålla tårarna tillbaka när man tänker på de som drabbats. Dessa olyckor är tydliga exempel på att det är mycket långt kvar till den omtalade Nollvisionen på landsbygden. Det är helt oacceptabelt att olycksfordonen hamnade i djupt vatten, utan att fångas upp av säkert utformade vägräcken!Nu diskuterar trafiksäkerhetsexperter om risken med att ha sämre däck på bakhjulen samt elekriska fönsterhissar som kortsluts av vatten. I höstas läste jag i något nätforum att med antisladd på bilen kan det vara ok och t o m ge viss form av fördel med bästa däcken fram. Tyckte inte det sämsta paret av mina gamla dubbdäck var så dåliga, så jag provade dumt nog detta. Bilen blev väldigt spårkänslig och rent av otrygg att köra. Därför var det skönt att i måndags byta till fyra sprillans nya Hakkapeliitta 7 dubbdäck runt om. Problemet med kortslutna elhissar är svårare att komma åt. Men det finns iallafall hjälpmedel att komma ut. Köp en räddningshammare med kniv för 60 spänn! Här i Borlänge sålde Biltema idag slut på hela lagret av nödhammare, efter en riktig "tokrusning" från Dalfolket.

Som bilist i norra periferin, körandes på ett vägnät "nedlusat" av trafikfarligt feldoserade kurvor, uselt korta, svaga och rampformade vägräcken och där halkbekämpning ibland utförs först sedan Räddningstjänsten förklarar vägen ofarbar och beordrar halkbekämpning, ja då kan det för många kännas rent obehagligt otryggt att köra bil.

Men med bra dubbdäck, nödhammare, antisladdsystem och vettig farthållning kan man trots allt färdas hyfsat tryggt, och fokusera på att njuta av utblickar i vår vackra natur och andra positiva upplevelser som färden till resmål ofta bjuder på här uppe.

Kör med insidan!