Salt?

Igår fick vi första snön som la sig, cirka 2 cm hamnade på vägen. Vad händer? Jo här i krokarna kring Göteborg så kör saltbilarna ut som på ett kommando så snart det börjar snöa. Framåt kvällen igår så blev det plusgrader  vilket fick till följd att saltet rann bort tillsammans med den smältande snön. Och idag på morgonen när man skulle köra till tåget så var ishinnan på vägen ett faktum. Varför inte bara lära sig av våra rutinerade vänner i norr och sluta salta våra vägar och sanda/grusa istället?

Nog om problemet. Däcken, mina Hakkapelitta R dubbfria, har nu gått drygt 300 mil på "sommarväglag". Gårdagens snö och dagens halka var det första jag har upplevt med dessa däck. Jag måste säga att dom sköter sig lysande. På torrt underlag har jag märkt att däcken inte har riktigt samma grepp som mina sommardäck, men det tror jag beror på skillnaden i däckbredd, dessa däck på 205mm breda medans sommardäcken är 235mm. På gårdagens snö och på dagens is så kändes däcken säkra och med bra grepp, dock kan man ibland önska att man körde dubbat. Men till vilken nytta hade det varit egentligen? Jag har nu kört 300 mil !! på barmark och väderleksprognosen säger att det kommer bli ytterligare blidväder i mitten på veckan=back to barmark. Kör man 1000 mil på en säsong på barmark känns det som att dubben slits sönder samtidigt som man sliter något otroligt på våra vägar.

Jag tror att jag kommer fortsätta köra odubbat och ta det extra lugnt när det väl är halt.

Kör försiktigt där ute kära vänner, livet är skört och när det är dåliga förhållanden på vägen är det bäst för oss alla att ni tar det lugnt!

comments powered by Disqus