Så här väljer jag mina sommardäck från Nokian

Att välja en produkt.
Köpa en ny eller begagnad pryl.
Hur brukar

jag

göra?

För det första, vissa saker eller fabrikat går bort. Av kvalitétsskäl eller imageskäl. De lever helt enkelt inte upp till givna förväntningar, det bara känner man. Ska jag ha en ny mobiltelefon så ska jag ha en Android och inte en Apple, det bara vet jag. Köper jag en elektrisk sticksåg så blir det inte No Name från China utan en Bosch, Makita eller något annat känt märke. Jag vet också att jag inte kommer att välja vissa fabrikat.
Och så snabbt var grovsållningen klar.

Därefter börjar researchen. Läsa facklitteratur, plöja forum på internet, delta i diskussioner, fråga vänner, ringa tillverkaren, och så vidare.

Svårigheterna med att välja


Det svåraste med att välja nya däck, och det gäller för övrigt vad jag än skall införskaffa, det är att man måste komma upp till någon slags grundnivå, om man inte redan har det.
Om det var två år sedan jag köpte en ny dator och nu står inför ett val att köpa en ny och inte brytt mig under hela den tiden, då måste jag ju lära mig vilken processor som gäller idag, hur mycket minne jag behöver och så vidare.
Även om utvecklingen inte går lika fort på däckmarknaden som i datorvärlden så är ändå det här något av utmaningen: jag måste komma in på en bra grundnivå och jag måste läsa på lite om däckprincipens grunder.

Nu har jag att förhålla mig till en produkt och ett märke, Nokian Tyres och deras däck. Båda mina bilar rullar ju på Nokian just nu.
Det är premiummärket nummer ett, i alla fall när det kommer till vinterdäck. Möjligen har Nokian traditionellt inte varit lika starka, eller i alla fall inte satsat lika hårt, på marknadsföringen för sommardäcken som vinterdito. Hakka är ju synonymt med bilder på snötyngda träd och Wassbergskägget med istappar i.
Men i och med den kampanj Nokian nu driver, det är bara att titta på hemsidan, så känns det som att man 2013 trampar gasen i botten och gör en gummiluktande burn out även inför sommarsäsongen.

Värdering av mina krav


Hur värderar jag då egenskaperna utifrån mina behov och min körstil? Jag har ju två bilar att ta hänsyn till, en vanlig personbil och en lätt lastbil/SUV.
Gemensamt för de båda skulle jag säga att

hög trafiksäkerhet och köregenskaper i vått och torrt

är det som väger tyngst. Att ta sig fram säkert och tryggt på landsväg, småväg och motorväg i sol och regn.

Vattenplaningsegenskaper

kommer tätt därefter men detta är lite mer av en gren där jag på ett annat sätt kan påverka och minska risken genom att direkt anpassa körstilen till situationen.

Rullmotstånd

, visst men det värderar jag inte högre än att det är en egenskap som jag placerar någonstans i mitten. Besparingen hamnar kanske på några hundralappar per år och lågt rullmotstånd visar sig nästan alltid, i alla däckstester, vara på bekostnad av vägegenskaper.

Däckljud

likaså, någonstans i nedre delen i min rangordning. I pick-up:en sitter jag redan i en dieselknackande lastbil och Passaten är så tyst och bekväm så där bjuder jag på lite extra buller.
Längst ned på skalan kommer

högpresterande och sportiga köregenskaper

. Det är sällan jag ångar fram i 140 km/h på en kurvig gammal Riks 13 med pickisens bladfjädring. Även om Passaten både har sportchassi och bjuder på roligare köregenskaper så är bilrally inget som familjefadern Tomas praktiserar dagligen.

Sådärja, nu är en del av kravspecen klar! Den gäller i det närmaste samma lika för båda bilarna som ju är ganska olika. Det enda undantag jag möjligen kan se här, är att det till pick-up:en skulle vara intressant att prova ett lite grövre däck, ett mer utpräglat terrängdäck. Inte för att jag kör speciellt mycket under dessa förhållanden men om man ändå skulle byta däck så kanske det kan vara ett tillfälle. Jag låter resonemanget gå vidare så får vi se vad jag kommer fram till.

Och nu till själva valet


För att gå vidare kan den som vill hoppa direkt in på däckväljaren. Jag testade själv och det finns en mängd parametrar som man matar in och som sedan gör att man skickas vidare till rätt däcksförslag. Förstås bra om man är lite osäker eller villrådig.
Men då jag känner mig såpas påläst om däck så kan jag snabbt navigera fram till rätt sidor på Nokian Tyres och gå vidare därifrån.

Volksvagen Passat


De däck som Nokian lyfter fram i sin sommarkampanj är Hakka Black, Hakka Blue och Hakka Green.

Det här är däck för "vanliga" bilar som passar de flesta Svenssons och Gustafssons. Således, när jag sitter i Passaten skall jag rulla Black, Blue eller Green.
Jag behöver bara kasta ett snabbt öga på bilden ovan och den något kategoriska tabellen och matcha det med vad som jag längre upp i detta inlägg redogjorde för i min kravspec, för att se att Hakka Blue är det som skall sitta på tysken.
Green är för mindre bilar, max 16 tum, för de som vill ha ett lågt rullmotstånd och ställer lägre krav prestanda så de får rulla vidare i maklig takt.
Ska jag spinna lös på Black så lägger jag med fördel på några kusar på motorn och kör gärna runt i en Subaru Impreza och har garanterat svarttonade rutor. Om jag tillåts vara lite raljant.
Nu återstår Blue och de rullar nästan precis i synk med vad jag tidigare krävde.

Mitsubishi L200


Till pick-up:en blir det lite annorlunda. Här finns ingen däcksdimansion från Black, Blue eller Green som passar.
Jag surfar mig snabbt vidare till att överblicka tre andra val:


När jag tittar närmare på specifikationerna för respektive däck läser jag, något förenklat, att det översta är mest personbilslikt, avsett för vanlig asfalt, det nedersta mestadels för krävande körning, inte sällan i terräng. Det mittersta, Hakka SUV, ligger således ungefär mitt mellan dessa.
Snabbt inser man också analogin med grövre däck, högre ljud och bränsleförbrukning.
Samtidigt begränsningen med framkomligheten på svårare underlag för Hakka Z SUV.
Nu är det ju inte så att jag kör speciellt mycket i sådan svår miljö att inte fyrhjulsdrift och diffspärr klarar av det men som jag nämnde innan så vore det kul att prova ett lite grövre däck.
Trots allt så faller nog valet ändå på Hakka Z SUV. Det känns som ett stabilt val för mestadels den landsvägs- och stadskörning som jag gör. Men en liten brasklapp lägger jag in för Hakka SUV och publicerar här bilder på samtliga tre däck, i samma ordning som jag tidigare presenterade dem. Ganska tydligt syns skillnaden i mönstret.

Jag är nu i det läget där jag ringer däcktillverkaren och ställer mina frågor, vetgirig som jag är. Jag läser ju hårdfakta om egenskaperna på däcket på hemsidan men ibland går inget upp mot den personliga servicen man kan få från en insatt fackman.

Äntligen, där har ni mina val! Hur lätt är det inte att välja en produkt om man bara gjort en bra kravställan från första början? Jag kom lätt i mål med Passaten och nästan lika lätt i mål med pickisen.

Efter min research kontaktade jag också Nokian och fick då en liten annan bild, se mitt efterföljande inlägg om detta här.