Så här uppnås perfekt balans. För gott.

Läsare med bra minne kommer ihåg mitt inlägg om balans. Med det inlägget ville jag skapa bättre balans i diskussioner om odubbat eller dubbat, samt ta död på värdelösa argument som "jag har minsann kört olycksfritt i 25 år, vilket bevisar att xxxx är trafiksäkert". Alla som inte kört minst 600 år kan lägga ned såna tramsiga argument.

........................................................................................................................................

Dagens inlägg handlar om mer fysiskt påtaglig balans, eller snarare hur man med ny teknik kan slippa obalanserade hjul. För gott.

Det kan gå fort att drabbas av obalans. T ex kan man på vintern ha parkerat i en hög med blötsnö, där snön sedan fryser till en isklump på insidans ena kant av fälgen. (Detta löses enkelt med att tina upp bilen o hjulet i varmgarage eller ta en biltvätt). Exempel på andra sätt är att köra hårt i en trottoarkant, från hög fart bromsa med låsta hjul på bar vägbana eller helt enkelt köpa obalanserade däck, fälgar eller hjul.

Obalans kan ha olika skepnader. Den kan bestå av geometrisk orundhet, men också av excentrisk styvhet från fabrik. Det senare innebär att däckets form är rund, men däcket är inte jämnstarkt runtom. (Sånt förekommer ytterst sällan på personbilsdäck i premiumklassen).

I våra personbilar märker vi lätt även ganska små obalanser och ser då till att få dem åtgärdade. Men på större fordon som jeepar, brandbilar, bussar och lastbilar kan det vara svårt eller t o m omöjligt att märka att obalans uppstått. I många fall skakar, skumpar och skramlar dessa fordon så mycket att man inte märker att just vänster inner drivaxelhjul är i obalans, för att inte tala om släpvagnshjulen.

Resultatet av obalanserade hjul är onödigt hög färdvibration, ökat slitage på förare, last, fordon och däck, försämrade styr- och bromsegenskaper samt ökat rullmotstånd, energiförbrukning och emissioner.

Nu finns en elegant lösning. Den innebär att man fyller i lite balanseringspulver* i hjulet. När man kört att hundratal meter så har pulvret automatiskt sökt sig till positioner som automatiskt balanserar upp hela hjulet. Principen påminner om den "autobalancer" som min vän Hans Lindell uppfann på 90-talet. Hans patenterade lösning sitter sedan många år på Atlas Copcos professionella roterande handverktyg.

*I detta inlägg särskiljer jag av läsbarhetsskäl inte mellan pulver, gel, vätska osv.

Nu har däckindustrin tagit efter Hans Lindells idé, och en rad tillverkare erbjuder pulver, pärlor, sand, gele eller vätskor av olika material; metall, keramer, teflon o s v till balansering av däck; ja även obalans i andra delar av det roterande hjulet rättas till.

Alla produkter jag sett inom området har den trevliga egenskapen att de snabbt balanserar om hjulet ifall obalans uppstår. Vissa av dem har en stor nackdel i att så snart fordonet stannar upp, faller de till däckets botten och det kan ta ca 100 m körning innan de är på rätt plats igen (måste vara otroligt irriterande för t ex bussar i stadstrafik). Produkten "Counteract Balancing Beads" har en stor fördel genom att pärlorna hålls på plats av statisk elektricitet i upp till två veckor. Ett undantag är vid åskväder; då kan de släppa och falla ned direkt.

Väljer man balanseringsvätska istället för pulver, så påstås det även kunna kyla däcket, och på så sätt ytterligare öka livslängden. Från början rekommenderades balanseringspulver endast till tunga fordon som buss och lastbil. Numera säljs pulver även till jeepar och motorcyklar, men än har jag inte sett någon marknadsföring riktad till personbilsägare.

Hur mycket balanseringspulver går det åt? En vanlig dos är ca 3 hg i ett stort lastbilshjul, mindre i ett jeephjul. Hos leverantören finns rekommendationstabell för aktuell däckdimension.

Exempel på leverantörer/produkter är Easy-Balance, Counteract Balancing Beads, Magnum Plus Balance Compound samt Active Tire Balance balanseringsvätska.

Om du nu blev nyfiken på att skaffa "internt balanseringsmedel", kontrollera först att leverantören rekommenderar produkten till din fordonstyp, samt att den har testats/godkänts och certifierats av tillverkaren för säker för användning i däck. T ex kan material med mer än 3 % fuktinnehåll medföra att däckgarantin upphör gälla. Läs mer i Michelins tekniska vägledning på området. Tyvärr finner jag idag inte motsvarande info från Nokian på nätet?  :S

Se upp om ditt fordon har ett system för automatisk reglering av däcktrycket, s k Tyre Pressure Control System (TPCS) eller Central Tyre Inflation (CTI) system. Flera av de ovan nämnda balanseringsprodukterna kan sätta igen systemets ventilpaket och orsaka svåra driftstörningar.

Tänk också på att alla former av däcktillsatsmedel, så som punkteringsspray, är en del av arbetsmiljön för personalen på din däckverkstad den dag däcket ska bytas. Låt inte någon stoppa in nånting i dina däck som kan bli otrevligt, ohälsosamt eller rent av farligt för din däckmontör.

Kör med (smart balanseringspulver på?) insidan,

Johan