Revolutionerande odubbat vinterdäck med dubbar

I samband med att vinterdäcket firar 80 år, passar Nokian Tyres på att presentera ett revolutionerande konceptvinterdäck. Det nya däcket gör som katten och "fäller bara ut klorna när det behövs". Detta visar att det går att kombinera däck som medför minimalt vägslitage och därmed färre partiklar i luften med riktigt bra väggrepp även på hal is.

Nokian Tyres kallar konceptdäcket för "världens första odubbade vinterdäck med dubbar". Det nya konceptdäcket bygger på teknik i form av däckmönster och stomme från dubbade Hakkapeliitta 8 SUV, men med en stor skillnad genom att dubbarnas stålstift kan fällas in och ut genom en knapptryckning av bilföraren. Alla dubbstift på alla fyra däck fälls ut och in samtidigt. Dubbarnas mantel och fot sitter orörligt fast medan enbart stiftet fälls ut och in.

Konceptdäcket med dubbstiften indragna

 

Konceptdäcket med dubbstiften utfällda

 

Konceptdäcket monterat på bil

 

Konceptdäckets funktion med in-/utfällbara dubbar via en knapptryckning samt demo av bromsning på is visas på denna video.

Visst är det intressant teknisk utveckling. Men det känns "sådär" att föraren ska behöva aktivera dubbarna med en knapp. Rimligtvis ska systemet kunna aktiveras både manuellt av föraren och automatiskt. Det uppenbara är naturligtvis att aktivera dubbarna utifrån signaler från den moderna bilens elektronik i form av antispinn, låsningsfria bromsar och antisladdsystem (kända under förkortningar/varumärken så som TCS, ABS, ESP osv). När bilen känner av dåligt fäste eller t o m sladd så ska självklart "klorna fällas ut" oavsett om en panikslagen förare kommer ihåg att göra det eller inte. Därmed är det viktigt att denna typ av däck integreras med övriga system i samarbete med fordonstillverkarna.

Lite mer visionärt borde det inte ens krävas att den egna bilen känner av att vägsaltet återfrusit på motorvägsbron. Nej, i framtiden borde "klorna" t o m fällas ut strax innan bilen kommer fram till en plats där en annan bils sensorer har konstaterat att det är halt. Detta förutsätter utveckling av system där vägfordonen "talar" med varandra, endera direkt mellan fordonen eller via någon typ av "Molntjänst".

Ytterligare en annan aspekt är behovet av anpassning av myndighetsregler. Vad skulle det tjäna till att köpa ett klart dyrare däck, om det förblir lika förbjudet som vanliga dubbdäck på t ex Hornsgatan i Stockholm? Nokians visning av konceptdäcket kan förhoppningsvis ge skjuts till Transportstyrelsen och andra myndigheter att förbereda regelverk som öppnar för användning av smartare vinterdäck.

Viktigast av allt är hur målgruppen för denna däckteknik ser ut, och hur dessa potentiella köpare värdesätter däckets prestanda och den image däcket kan skapa. En rimlig målgrupp är tjänstemän, taxi och blåljusfordon som kör mycket i stadstrafik.

För majoriteten av oss lantisar däremot, kommer merkostnaden antagligen inte att uppvägas av nyttan jämfört med vanliga dubbdäck. Det behövs ju också en viss mängd dubbdäckstrafik för att rugga fram väggrepp på såväl istäckta vintervägbanor som på farligt feta blödande eller slätpolerade asfaltbeläggningar som blir såphala vid regn.

En intressant fråga är hur Nokians teknik i detalj skiljer sig från konkurrerande patent. Ett exempel är den s k dubbskivan som svenske uppfinnaren Thorvald Granström beviljats patent på i hela Europa och tio andra länder.

Världens första vinterdäck presenterades år 1934 av Suomen Gummitehdas (numera heter företaget Nokian Tyres). Det var ett lastbilsdäck som kallades Kelirengas, "Väderdäcket". Detta grovmönstrade vinterdäck följdes av det första "Lumi" Hakkapeliitta vinterdäcket för personbilar år 1936. Det experimenterades ganska vilt med att skapa bra isgrepp via eftermontering av nitar, spikar, skruvar och dubbar. 1963 introducerade Nokian sitt första serietillverkade dubbdäck "Kometa-Hakkapeliitta", vilket var ett Haka-Hakkapelittadäck (lanserat 1956) som försetts med ståldubbar från Kovametalli Oy. Nokian vill med konceptdäcket visa att det är tekniskt möjligt att kombinera ett odubbat vinterdäck för barmarkskörning med dubbteknik för trafiksäkert väggrepp även på hal is.

Personligen blir jag inte överraskad om Nokian väljer att introducera ett serietillverkat däck med denna typ av teknik år 2016, då världens första vinterdäck för personbil fyller 80 år. Min intuition säger att Nokians kommande "odubbade dubbdäck" sannolikt även kommer att erbjuda andra funktionella egenskaper som innebär betydande fördelar för miljö, ägarekonomi och trafiksäkerhet. Vad tror du om dessa bedömningar?