Rapport från södra Tyskland [bilder]

Jag har för närvarande förärat södra Tyskland med ett besök. Hamnade här nere på en veckas jobb. Denna gång blev det inte billedes, kanske tur det, med tanke på att det trots allt är en bra bit att köra från Stockholm till Stuttgart.
Att nämna Tyskland och samtidigt inte nämna något om bilen är förstås svårt när man bloggar om trafik. Jag har kört bil i Tyskland förut och det är kanske något av ett drömland för den medvetne och krävande bilföraren. Å ena sidan.

Om jag börjar med den ena sidan och alla lovord så är det väldigt befriande att komma till ett land där man vet vad filkörning är och hur man beter sig på en motorväg.
Ponera tre filer E4 i Sverige. Mittenfilen är nedsmetad med trafik. Det är alltifrån långtradare till söndagsåkare som puttrar på i makliga hastighetsbegränsningen eller strax därunder.
Det är som att det sitter stora dekaler på bilen som säger "Här skall jag ligga, i mittenfilen! Jag kör lagom fort och då är mittenfilen min plats och jag vägrar att ta några aktiva handlingar och flytta mig." Helt omedvetna att de, förutom hänsynslösheten mot andra trafikanter också i samma ögonblick begår ett lagbrott.
Högerfilen är tom eller oftast inte speciellt trafikerad. I vänsterfilen ligger de som precis håller hastighetsbegränsningen och tycker att "här ska jag ligga, jag kör ju minsann 110 km/h". Titt som tätt kommer någon blådåre i vänsterfilen och sniffar framförvarande bil i baken, omedveten om att i 110 km/h blir det skrot av bilen om framförvarande bromsar när avståndet bara är tre billängder.
Dumheterna med korta avstånd finns förstås i Tyskland också men här är annars drömlandet för hur man håller sig på vägen. Ledorden är:

Man. Håller. Sig. Till. Höger.

Behöver jag säga det en gång till? Nej, inte till en Tysk men till en svensk behöver jag förmodligen etsa in det i vindrutan.
Tyskarna kan det där med att hålla vänsterfilen fri. På autobahn i synnerhet. Men även när man kommer in i städerna fungerar det faktiskt bra. Det är mer än vad man kan säga om svenskarna.
Överlag så är det ett mycket bättre flyt i trafiken i detta bilens förlovade land. Det känns att alla är mycket mer van att köra bil här. Konstigt vore väl annars, här i Sydtyskland är BMW:s hembygd. Bayern är lite finare och så också bilarna. Längre norrut i landet huserar Mercedes. Några av världens premiummärken.
Kör man på autobahn blir man förundrad över hur mycket bilar det finns men när man betänker nära hundra miljoner människor så förstår man den stora bilflottan.

När jag då presenterat bilden på en weissebier så lämnar vi fördelarna och går in på baksidorna med Tyskland. Trafiken i Tyskland.
Det kan väl direkt sägas att köerna på autobahn är kanske det värsta. Flyter det på är det fantastsikt att köra i fri fart på betongbeläggningen men sker det någon olycka så blir det en kedjereaktion utan dess like som korkar igen hela systemet.

Då kommer man snart att tänka på att Sverige är faktiskt ett land, trots många puckon i trafiken, där man kan köra långa sträckor, från norr till söder, öster till väster och på förhand veta exakt hur lång tid det kommer ta. I det närmaste på minuten.
Det är få länder i södra Europa man kan göra detsamma i.