Tidigare i september var jag, tillsammans med en samling motorjournalister och produktrepresentanter från både Sverige, Norge och Finland, i Nokia. Alltså staden Nokia I Finland där just Nokian utvecklar och tillverkar sina däck.
Vi flög alla ett specialchartrat morgonplan från Arlanda och var dryga timmen senare framme på andra sidan Östersjön. Testcentret, där Nokian har möjlighet att testa en mängd egenskaper hos de däck som man tar fram, består av både en
Ett av huvudnumren var också att presentera det nya däcket Hakka Green 2. Hakka Green 2 är efterföljaren till Hakka Green, ett däck främst för för små- och mellanklassbilar där högfartsprestanda inte är det viktigaste. Däcket är förbättrat på en mängd punkter, utmärkande är bland annat vattenplaningsförmåga och rullmotståndet.
Efter lunch och presentation så var det dags att ta en tur med testbilarna i trafiken. Vanlig trafikkörning brukar inte avslöja några dramatiska egenskaper kanske men när vi kom tillbaka till testcentret så var det dags att testa egenskaperna på bana. Det brukar vara desto mer spännande.
Ett av testerna gick ut på att testa tröskeln för vattenplaning genom att först köra med ett par Hakka Green 2 där endast 4 mm återstår och därefter testa med ett par nya där 8 mm finns kvar.
Identiska bilar, samma sträcka och hastighet. Vid 60 km/h släpper däcket med 4 mm mönsterdjup medan jag nästan inte alls lyckades få det att släppa med de nya däcken. En markant skillnad alltså. Då skall man betänka att det lagliga djupet I Sverige ligger på 1,6 mm. Då kan var och en själv tänka vad som händer nere under 2 mm om man kör på en lätt vattenbelagd väg.
Ytterligare ett prov är när vi testar bromssträckan på vatten med nordiska friktionsdäck för vinterbruk och nya Hakka Green 2. 42 meter mot 23 meter till nackdel för vinterdäcken. Det är en otrolig skillnad! Nordiska friktionsdäck är väldigt dåliga på våtgrepp och extremt dåliga vid varma temperaturer. Dubbdäcken har faktiskt, tvärtemot vad många tror, bättre egenskaper på barmark och våt vägbana.
Ändå är det just nordiska friktionsdäck som många kör med I många av våra sydliga storstäder och det är också de som, märkligt nog, ofta rekommenderas av motorjournalister och biltidningar.
Det är också skrämmande att så många använder friktionsdäcken som allrounddäck året runt eller långt in på våren eller tidigt på hösten.
Två fantastiskt givande tester i all sin enkelhet! Tänk om det infördes som obligatorium i körkortsutbildning eller körkortsförnyelse.
Ytterligare ett test som vi fick se var då Nokia demonstrerade rullmotståndet på nya Hakka Green 2 och en av deras konkurrenter. Bilen, som släpptes från en ramp och därefter frirullade på en plan asfaltssträcka, rullade bortåt 20 meter längre, en procentuellt bättre siffra på omkring 30% till fördel för Hakka Green 2.
En mycket värdefull dag som belyste flera orsaker till varför man dels ska välja rätt däck och också välja ett lite dyrare premiumdäck.