+2 grader, rastat snöskotern idag

I morse när jag vaknade stod termometern på -1 grad, så fint väder kändes det fint att dra ut snöskotern ur garaget för att rasta den. Körde förbi en vän så fick med mig honom och vi for nedåt Jukkasjärvi. Knappt en mil utanför Kiruna när man kommer ned till torneälven kände man kylan, in förbi en bekant och skrämde liv i honom så man fick kaffe. På hans termometer fick vi facit på kylan som vi känt, -18 grader.  Blev väl ca 5 mil skoter innan man var tillbaks till stan där det kändes varmt och skönt igen.

 

Hemma visade termometern nu +1 grad, när jag under eftermiddagen satte mig i bilen och for iväg visade termometern +2 grader, men kändes inte mera halt för det med Hakka däcken. Jag brukar inte fortare än andra eller än vad man får göra; anpassar både fart, bromssträcka och avstånd. Men det har slagit mig att varje gång man åker någonstans här i stan hamnar man bakom nån bilist som kör väldigt sakta, vilket i vissa situationer kan kännas onödigt störande. Har de då väldigt dåliga däck, eller anpassar dem farten efter vad de tycker känner känns tryggt och säkert ? Jag vet inte men antingen har man blivit van att det inte känns halt, eller så har man en annan uppfattning om vilken hastighet som känns tryggt och säkert med mina däck.  Först. Snabbast. Hakkapeliitta..?

 

Vart en snabbsväng på stan, tränat på gymmet, hälsat på mor och far. Sedan hem och drog fram släpet från släp parkeringen. Måttligt irriterad över att släp plats grannen skottat av sin husvagn även mot mitt släp så däcket mitt syntes inte alls och det hade åkt in snö under släpet framför däcket. För hand gick det inte att rubba släpet, snön var förstås tung och packad då det inte var vanlig fallsnö och temperaturen var över på + sidan. Bara backa kroken precis under draget, sedan dra lös den med bilen, vilket inte var något bekymmer ändå. Som fint med 4 hjulsdrift när man hanterar släp, man brukar inte behöva tänka på hur man stannar eller slira till där det kommit snö och man ska ta sig fram. Hakkapeliitta däcken bidrar förstås till det bättre. Så nu är skotern lastad i släpet och på morgonen far vi till stuga 10 mil härifrån.

 

Nu godnatt för idag.