På konferens Nordic Way om vinterväghållning

Strax efter kl 04 i morse hoppade jag in i Saaben och satte kurs mot Östersund och Nordic Way. Det är en konferens om vinterväghållning som hålls vartannat år. Det hade fallit en hel del snö, men vägdriften hade gjort ett kanonbra jobb hela vägen. Från Furudal blev det samåkning med kollegan Ingvar och vid korsningen mot Los blev vi tre i sällskapet. Alla tre har flerårig erfarenhet av Nokiandäck. Ingvar lyfte särskilt fram däckens långa livslängd. Stor samstämmighet om däckens goda väggrepp.

Konferensen har en hel del deltagare även från länder som USA, Norge, Finland och Danmark. Alla föreläsningar simultantolkas till Engelska respektive Svenska; bra service! 

Några nyckelord från konferensens första dag:

Mäta, Positionera, Styra, Optimera, Uppföljning, Resurssnål, Vägfriktion, Paketering, Rapportfunktion, Trafiksäker, Natriumklorid, Kalciumklorid, Organics / Sockerlösning, Varaktighet, Arbetsmiljö, Stress, Kapacitet, Ekonomi och Affärsmodell. 

Laddar med ett foto från konferensens utställning av snöplogar mm. Utvecklingen av utrustning för vinterväghållning av landsvägar har gått framåt. Förr var det stela diagonalplogar och riktigt gammalt tillbaka var det spetsplogar (effektiva vid öppning av smala skogsvägar men kass på breda vägar). Idag är det som synes modulariserade plogar som tack vare flexrörelser ger hyfsad anliggning även på ojämna tjälskadade Norrländska vägar.