Överlevde tack vare tung skiftnyckel

Jag har tidigare tipsat om betydelsen av att utrusta bilen med en nödhammare, utifrån en rad tragiska drunkningsolyckor där bilar kört av landsvägar.I fredags överlevde Anders Eriksson, Resele, ett hemskt tillbud sedan isen på Ångermanälven brast under hans fina traktor. Att öppna dörrarna var omöjligt, vattentrycket var för stort för det. Hjälp utifrån fanns inte att få, han var ensam. När det insipprande vattnet nådde upp till sitsen agerade Anders:

Då tog jag en skiftnyckel och dompe till dörrglaset så det gick i tusen bitar. Det rann in en fors utan dess like men jag kom ut hur lätt som helst och kunde sprattla mig upp. Jag följde med luftbubblan från traktorn nämligen

.

Anders skräckupplevelse bekräftar dels hur omöjligt det är att öppna fördonets dörrar under vatten, dels att det går att ta sig ut om man har ett verktyg som kan krossa en sidoruta. Tänk nu på att om tillbudet sker i en bil som flippat över ett rampformat vägräcke vält runt på tak, då hänger du fastlåst i bilbältet. I det läget kan en takmonterad nödhammare med infälld bälteskniv rädda ditt liv.Idag bärgades Anders traktor ur Ångermanälven.