Olyckor igen!

Går snart inte att läsa en dagstidning utan att det står om olyckor på vägarna här. Vad beror det på? Halkan? Ja, delvis. Tidningen påpekade att "det ser ut som sommarväglag", men snälla... förstår inte folk att om marken runtom vägen är frusen, så är det fruset på vägen? Är det så svårt att förstå, att om regnet som kommer ned fryser på framrutan, så fryser det på vägen? Varför köra som om det vore sommarväglag I NOVEMBER?

Idag såg jag i alla fall lite snö när jag var uppe på högre höjder. Snön lade sig, och fick en skare på en gång. Däcken gick igenom som en varm kniv i rumsvarmt smör, det var absolut inga problem att köra på det underlaget. Jag hade dock lite problem i en asfalterad uppförsbacke som svängde, där var det sådär att man funderade på vart bilen ville, men med Nokian Hakkapeliitta 7 är det bara att svänga, de återfår greppet oerhört bra.

Vid ett jobb idag behövde jag åka ner för en ganska brant backe. Grus, med snö och skare. Snöblandat regn, och regnet var underkylt. Marken var frusen. Min första tanke var "hur ska jag ta mig upp igen?" Min andra tanke var "jag provar, annars ringer jag bärgaren". Men det gick. Ettans växel, dragläge, lite lite mer gas, c.a 25 km/h, och inte ett hjulspinn. Jag vågade inte trycka på gasen ifall det skulle börja spinna. Upp kom jag, utan problem, och det beror närmast garanterat på däcken. Och det sade jag till frugan när jag kom hem, att om vi hade haft samma däck som ifjol, då hade hon fått natta ungarna själv.

I morgon (idag....) ska jag in till Staare, en nätt resa på fjorton mil, mycket trafik, mycket halka och många som inte borde ha körkort. En helt vanlig dag i stan, alltså. Jag återkopplar när jag har kommit hem. På måndag är det dags för bilbesiktning, det kan bli väldigt intressant. Tyckte mig så halvdåliga bromskivor bak när däcken byttes på Vianor i Järpen.

Först. Snabbast. Hakkapeliitta.