Ojämn väg sliter oväntat mycket på däcken

Amerikanska rymdstyrelsen NASA har fått ett oväntat problem med däcken på sin Marsfarkost Curiosity. Fordonet landade på Mars i augusti 2012 och ska bl a utforska det 5.5 km höga berget Mount Sharp. Under uppdraget kör Curiosity på ett underlag som t o m tycks vara gropigare än en tjälskadad landsväg i Norrlands inland, vilken inte asfalterats om utan enbart lappats och åter lappats sedan den fick en enkel ytbehandling för 60 år sedan.

Många tjälskadade länsvägar i Norrland är inte mycket jämnare än Mars markyta

Igår rapporterade NASA att de fått problem med däckslitage pga det ojämna underlaget farkosten kör på. Hjulen har bucklats och däcken har fått stora hål. Eftersom det är myyyycket långt till närmaste däckverkstad (Vianor har samtliga sina verkstäder på planeten Tellus, ca 400 miljoner km från Mars), har NASA tvingats välja en strategi för att maximera däckens livslängd. Strategin innebär att ta en rejäl omväg, för att få köra på jämnt underlag liknande vägarna i Skåne eller Stockholm för att skona däcken.

Det påminner om en upplevelse jag fick när min Ford Galaxy var fabriksny år 2002. Premiärturen gick till svärföräldrarna i Näsåker, Västernorrland. Halvvägs längs Riksväg 90 kom vi till en sträcka som unikt nog var under förstärkning. Hela vägbredden var täckt med grovt vasst bergkross med stenar upp till 8 cm storlek. Jag hade då nyligen läst en utmärkt rapport från Sveriges Åkeriföretag som skrevs efter en svår trafikolycka i Indal, där fyra skolbarn och två chaufförer dog sedan en timmerbils ena framdäck exploderat och timmerbilen krockade med en skolbuss. Rapporten pekar ut skärskador från grovt vasst bergkross som möjlig grundorsak till den djupt tragiska olyckan. Med den kunskapen valde jag självklart att vända om och köra ett par mils omväg för att slippa risken för skärskador från det mycket olämpligt genomförda vägarbetet på riskväg(!) 90.

Bra slitstyrka och lång livslängd tillhör de starka sidor hos Nokians däck som många bilägare glatt sig över. Kanske Nokian Tyres kan få leverera hållbarare däck till NASAs nästa planetutforskande "rover"-fordon, vem vet?

Kör med insidan,

Johan