Odubbade vinterdäck orsak till konkurs och skilsmässa

Idag fick jag höra en tragikomisk berättelse om vad valet av vinterdäck kan leda till. Konkurs. Skilsmässa. Läs den chockerande story jag fick av taxichauffören "NN" i Trondheim i morse, när vi småpratade och jag ställde nån fråga om den numera slopade dubbdäcksavgiften i stan.

NN (min översättning till svenska): -Det spelar ingen roll vad det kostar att få köra med dubbdäck, det är hursomhelst ett måste för mig. När jag startade med taxi, då gjorde jag det tillsammans med min bäste vän. Vi gjorde allt lika. Tog förarbeviset tillsammans. Startade våra taxiföretag samtidigt. Köpte in identiska bilar, identisk utrustning, ja allt var helt lika. Förutom däcken. Jag köpte trafiksäkra dubbdäck. Men min vän fick inte det. Hans fru var ekonomiansvarig och tvingade honom köpa en omgång odubbade däck som hon funnit till extrapris i en Internetshop. Under det första året hade jag inget som helst problem i trafiken, inte en enda olycka. Min vän däremot, han krockade själv två gånger och hans extraförare krockade också en gång. De tre verkstadsbesöken tog lång tid, kostade mycket pengar och innebar förlorade inkomster. Resultatet blev att hans firma gick i konkurs. En kort tid därpå skildes han och hans fru. Det var inte enbart bråk om däcken som låg bakom, men det hade en hel del betydelse för skilsmässan; det är jag helt övertygad om.

När jag hörde detta kunde jag inte låta bli att skratta i förvåning. Bad om ursäkt för det. Det är inte min stil att skratta åt andras olycka. Men tragedin för förarens kompis är på samma gång en (tragi-)komisk händelse som ytterligare stärker min uppfattning om att valet av vinterdäck är ett beslut som bör vara förbehållet bilägaren själv.

Kör med insidan,

Johan

 

comments powered by Disqus