Nya Hakka: Pumplameller för bästa våtgrepp

Nokians fickformade lameller (infällt: pumplamellernas uppbyggnad)

De nya odubbade däcken Nokian Hakkapeliitta R2 och R2SUV har fickformade lameller på mönsterklackarna i skulderområdet som dränerar bort vatten från däckets kontaktyta med vägbanan och ökar våtgreppet. Nokians patenterade pumplameller med vidgad volym och ett stort antal zigzag lameller ökar våt- och isgreppet ytterligare.

Pumplamellerna är placerade på däckets skulderparti 

De från flera tidigare vinterdäckmodeller kända lamellväckarna finns både på skulder- och mittområdet. Lamellväckarna garanterar körsäkerheten på snabbt varierande väglag. Den bredare lamellen öppnar den smalare lamellen som ökar greppet vid extrema situationer när det nästan inte finns något väggrepp kvar.

Lamellväckarnas placering

Nokian har lyckats imponerande bra med de nya odubbade däcken Hakkapeliitta R2 och R2SUV. Vid pressreleasen i Ivalo var man vid körning på asfalt och hårdpackad snö samt grovruggad sjöis tvungen att kontrollera att det faktiskt var ett odubbat däck som satt på Audi RS5:an. På våt tunn is är dubbade Hakka 8 i en klass för sig, men på många andra underlag är alltså R2 och R2SUV fullgoda alternativ till dubbdäcket.

Först. Snabbast. Hakkapeliitta. Här står Hakkapeliitta för "Däcket som t o m pumpar bort vatten från däckets kontaktyta".

Kör med insidan,

Johan