Nu är det hög tid att byta till sommardäck

Nä, jag bara skämtade. Men faktum är att tanken var nog inte alltför långt borta för en del i detta land, så här i andra halvan på mars. Nog för att den envetna kylan kan ha fördröjt både våren, sommardäcksentusiasmen hos vanliga bilister och dubbdäcksavvecklingsivern hos mindre pålästa politiker. Men en "vanlig" vår, om det nu finns någon sådan, brukar ibland innebära att man nästan ser kortbyxor vid denna tiden på året.
Men Smhi:s senaste klass 2-varning över södra Sverige fick nog både morgonpendlare och partikelfascister att sätta kaffet i vrångstrupen. Snöandet ser ut att nå upp en bit upp över ostkusten och det är således långt tills sommardäcken skall på. Men om inte annat så har många att se fram emot en tid med vackert vårvinterväder eftersom kylan ser ut att bestå ytterligare ett tag till.

Begreppet vårvinter är annars ett ord som tycks ha en tydligare definition ju längre upp i landet man kommer. För mig och alla andra som är uppvuxna eller har tillbringat mycket tid i norr betyder det en period, från och med ungefär nu och minst en månad framöver, med mycket snö, där solen skiner länge och värmer ordentligt på dagarna och nätterna är kalla och förhindrar snön att smälta bort alltför fort. Och som naturligtvis resulterar i ett fint skoterföre.
För de i söder är vårvintern något annat har jag lärt mig. Om ens begreppet används.