Nokians nya Eco däck som är bäst mot vatten planing?

Hej igen.

Jag funderar på sommardäck. Har förstått att Nokian ska komma med nya Eco däck som är bra mot vatten planing? Annars har just vattenplaning varit alla slags eco-däcks akilleshäl (lättrullande, lågt rullmotstånd ofta på grund av hårt gummi) .

Innan hade jag de Michelin “Energy saver” sommardäck i dimension: 195/60 R15, som följde med bilen när jag köpte den December 2008. Dessa Michelin “Energy saver” sommardäck, var totalt KASSA/DÅLIGA, vid vattenplaning, när det kom en vattensamling fick jag nästan panikbromsa om jag inte hade sett den i god tid. Om jag kom till en stor vattenpöl i mer än 90 km/h, så fick jag vattenplaning, flera gånger kämpade jag desperat, medan jag såg mitträcket komma närmre. Dessutom var sidogreppet riktigt dåligt.

Sen bytte jag till Hakka Blue sommardäck i dimension: 205/55 R16.
Naturligtvis fick jag då köpa nya fälgar, men nån timme med sökningar och telefonsamtal, gjorde att jag hittade fyra nya Enzo 7.0×16 lättmetallfälgar för 2000:-!
(Så kan jag spara på orginal lättmetallfälgarna.). Dessa nya däck med större: Omkrets, Bredd, Grepp och därför rullmotstånd. Innebar naturligtvis, högre vägljud och något högre förbrukning. MEN! Bättre grepp innebär även bättre väghållning och kortare bromssträcka, dessutom har dessa däck fungerat utmärkt i situationer med risk för vattenplaning!
När jag har kört igenom en större vattensamling, så har jag märkt att jag definitivt har haft betydligt bättre kontroll. Naturligtvis kan man aldrig totalt förhindra vattenplaning annat än om man ligger i 50 km/h på motorvägen. MEN – när jag kände att bilens styrning helt plötsligt blev väldigt lätt, så lyfte jag försiktigt av på gasen och styrde försiktigt emot, inom en sekund hade jag grepp!

Jag är grymt nöjd med mina Hakka Blue sommardäck i dimension: 205/55 R16!
Rekommenderas varmt. Även om den större/bredare däcks-dimensionen kan innebära en något högre förbrukning. Så inse detta: en-två hundringar mer i bränslekostnader per år, eller krocken som kan innebära en totalt kvaddad bil med skador för tiotusentals kronor och om du har otur, en sjukhus-vistelse för dig, (eller värre)! Dessutom är det roligare att köra en bil med bättre grepp, för att du känner dig tryggare.

MEN! Kan jag ha kvar alla fördelar med mina Hakka Blue sommardäck: Bättre grepp, kontroll, kortare bromssträcka, sällan vattenplaning m.m. OCH få lägre bränsleförbrukning. Då kan jag både äta kakan och ha den kvar! Nokian - berätta mer om dessa däck!

Jag testar dom gärna!