Överfyllning av ett nokiandäck

Vid det tidigare besöket hos Nokians testanläggning i höstas så fick vi gå runt i deras utvecklingslokaler och titta. Dessvärre fanns inga möjligheter att fota härinifrån, det är trots allt en konkurrensutsatt verksamhet och Nokian vill inte ge några gratismackor till rivalerna.
En del som jag dock fick lov att filma var då man provtryckte ett av deras däck i en testrigg.

Att fylla på luft i sina däck, för att på så sätt minska rullmotståndet och bränsleåtgången, är något som ofta talas om. På senare år har det också allt mer talats om att överfylla däcken mot vad bilfabrikanten själv rekommenderar.
Att överfylla ett däck kan ju vara något som skrämmer endel bilister men Nokians demonstration nedan visar att man knappast behöver vara orolig för att däcket ska explodera.

Däcket exploderar först vid dryga 24 Bar, alltså ungefär tio gånger mer än vad man normalt brukar fylla i ett däck.
Intressant i sammanhanget är också att det alltid är stålwiren, längst in vid fälgen som brister och inte själva däcket. Det handlar alltså om hur mycket stål tillverkaren stoppar in här. Nokian uppger också att man testat många däck på detta vis och att, oavsett vilket däck man plockar ned från hyllan, alltid hamnar på samma resultat med någon Bars mariginal.

https://youtube.com/watch?v=V7mQMNO7Fkc