Nokian Sommardäck - Nokian Hakka Blue

Till sommaren hoppas jag få rulla på däck som tagit mig fram lika lugnt, vackert och konsekvent som Nokian Hakkapeliitta 7. Tittar jag på tabellen över sommardäcksfamiljen så ser jag väldigt snart att det blir Nokian Hakka Blue, i synnerhet när det står "Prestanda på våta vägar" och "Viktigaste egenskap : Säkerhet på våta vägar" - för är det något vi har haft gott om de senaste åren här så är det våta vägar, och jag har fått alldeles för många vattenplaningar och "släpp" för att jag inte ska bry mig om en sådan sak längre. Men det är ju såklart inte bara detta. Tittar man på Nokians egen märkning medelst stjärnor, så passar däcket mig, min bil och min körstil som en hand passar i en vante. Att egenskapen "Köregenskap i höga hastigheter" bara har en stjärna är inget jag reagerar på, då jag aldrig kör fortfare än 110km/h - det finns ingen högre hastighet än så här i närheten. Och skulle jag ta bilen till Autobahn eller liknande - ja, då skulle jag nog inte köra så mycket fortare än så ändå. Dessutom står det att däcken passar till min biltyp : en mellanstor och effektiv familjebil. Att däckljudet är något högre än hos broder Black, ja, det är nog inget jag märker något av då två barn i bilen oftast vill titta på film eller lyssna på musik. Nej, jag prioriterar egenskaper som "Handling på våt asfalt" och "Våtgrepp" - något jag förknippar med säkerhet, och i synnerhet mina barns säkerhet.

Jag har inte kört med Nokians sommardäck tidigare. Jag har inte heller haft någon "favorit" utan det har mest varit sommardäcksköp efter snyggast reklam. Något jag många gånger fått ångra, och kommer denna sommar, och alla följande, att titta på däckens egenskaper och prioritera däck som är bra på våta vägar.
Eftersom jag kan skriva här att jag definitivt kan tänka mig att framföra min bil på dessa däck, Nokian Hakka Blue, så gick jag in på däckens sida och kikade lite mer på dem, och det gjorde mig än mer nyfiken på dem :
"Slitage och vattenplaningsvarnare" - en vattendroppe-symbol i gummit som försvinner när det är mindre än 4mm mönsterdjup kvar - alltså ökad risk för vattenplaning.
"Störtspår" - effektivt skydd mot vattenplaning med ellipsformade hål.
"Dry touch sugrörslameller" - suger upp vattnet mellan däcket och vägen och leder ut det till däckens huvudspår (!!!)
"Silent groove design" - det vinande ljudet försvinner med små urgröpningar
"Polerade huvudspår" - ännu mer hjälp att leda bort vattnet

Även däckets gummiblandning med tallolja bidrar till bättre våtegenskaper - och i produktionen används bara renade oljor, för miljöns skull!
Tittar man på EU-däckmärkningen så är rullmotståndet C, våtgrepp B och ljudnivån 72dB.

Allt detta har bara gjort mig mer säker på vad jag ska ha för däck på bilen i sommar, och alla kommande år - Nokian Hakka Blue.