Nokian Hakkapeliitta 7 - slututvärdering

Så, då var det över. En otroligt intressant vintersäsong med oerhört skickliga däck. Från 1 november till 4 maj satt de på bilen. Däcken tog mig och min familj fram bra, i alla fall på isiga och snöpackade vägar. Däcken hade dock sina brister - men vilka däck har inte det? Totalt uppskattar jag att jag körde 1200 - 1500 mil under detta halvår, oftast på dåligt underhållna jämtländska vägar.

Det första som slog mig var hur tyst och lätt däcken rullade. Det andra hur fruktansvärt bra de svarar. De gånger däcken tappade greppet återfick jag kontrollen snabbt utan att svetten hann pärla sig på pannan. Isiga och våta vägar var inga problem. Problemen uppstod dock vid svart is, glattis, svarthalka. Kärt barn har många namn, men jag tror knappast att detta är någon kärt. Däcken presterade kanske lite sämre än vad jag har varit med om på senaste på detta underlag, och i synnerhet när det låg snö på det underlaget. Det andra jag märkte dålig greppa på var slask. Där var däcken fruktansvärt lågpresterande. Här vill jag åter igen betona att det är under min bils förutsättningar. Jag är övertygad om att ifall jag haft en fyrhjulsdriven bil, eller en bil med antisladdfunktion så hade det varit betydligt bättre. Men, det har jag skrivit om i tidigare inlägg. När vintern så släppte sitt grepp om våra vägar så var däcken fruktansvärt villiga att köra på torr och blöt asfalt. Inga som helst problem, och "dubbhalkan" uteblev.

Tittar man på slitage så är det knappt nämnvärt. Åttan är borta, men sexan syns tydligt. Dubben känns förvisso stum och intryckt, björnklorna finns inte kvar ... men, de duger att köra på halva nästa säsong också. Jag köper oftast dubbdäck nya till varje säsong så detta ska inte tas som något negativt, snarare positivt, att jag litar på dem ett tag till!

Jag vill framföra ett varmt och stort tack till Nokian för att jag fick deltaga i detta test, och jag har inte så mycket mer kritik än ovan stående att framföra. Positiva egenskaper behöver inte alltid belysas, för om jag skulle dra upp allt som jag ansåg positivt med dessa däck skulle det lätt bli tjatigt.