Nokian Hakkapeliitta 7 - anda intrycket

Igår (fredag 2012-11-02) var marken i det närmsta bar, i alla fall E14. Asfalten var blöt, och däcken presterade optimalt. Det kändes som att köra på torr asfalt med sommardäck. På vissa mindre vägar var det slaskigt / moddigt, och där visar Hakkapeliitta 7 på stora, väldigt stora, brister. I uppförsbacke spann däcken flera gånger och tappade all kontroll vilket medförde krängning och på planmark (även detta i slask / modd) släppte greppet mycket. Däcken ska dock ha högsta betyg i att det är lätt att återfå kontrollen, men är man ovan eller inte vet hur man ska hantera händelsen, så kan det gå väldigt illa! Jag tror inte att jag har varit med om däck som haft så dåligt grepp i slask / modd någonsin.

Idag hade den blöta E14 förvandlats till svarthalka. D.v.s en tunn isskorpa på asfalten som inte syns, men känns. Nu vill jag poängtera att det finns nog inte ett däck i världen som kan hantera svarthalka, varken dubbat eller dubbfritt, men även här visade Nokian Hakkapeliitta 7 stora brister då bilen krängde i sidled. Detta har jag aldrig någonsin varit med om på svarthalka innan. Däcken greppade dock bra på detta underlag vid start, relativt bra vid stopp, men jag vågade inte panikbromsa. Åter igen, jag har aldrig någonsin känt ett däck greppa "flawless" vid svarthalka, men jag vågar påstå att i mitt tycke så presterar Nokian Hakkapeliitta 7 under genomsnittet på detta underlag. Jag har kört bil med samma förutsättningar som denna, men med dubbfria däck (Goodyear) som har presterat bättre på svarthalka. Dubbfria däck ska förvisso vara bättre än dubbat på svarthalka, påstås det, men jag är rätt kluven i det.

Om jag skulle sätta detta i siffror, vad jag känt av och märkt av däcken sedan i torsdags när jag fick dem monterade, så skulle det just nu se ut såhär :

(10 = bäst, 1 = sämst, 0 = går inte att jämföra / går inte att besvara)

Nokian Hakkapeliitta 7:

Asfalt torr : 10
Asfalt våt : 10
Asfalt frusen (svarthalka) : 5
Asfalt packad snö / is : 9
Asfalt snö (lös) : 9
Asfalt modd (frusen asfalt) : 4
Asfalt modd (ofrusen asfalt) : 5

Grus torr : 10
Grus våt : 9
Grus frusen (svarthalka) : 0
Grus packad snö / is : 9
Grus snö (lös) : 9
Grus modd (fruset grus) : 4
Grus modd (ofruset grus) : 3

 

Dubbarna då? Vissa utav dem har gått sönder i spetsarna, brutits av - kan man säga. Annars sitter alla kvar och är fortfarande i fint skick! - Mycket bra än så länge!!