Några nya bilar och lite sommarkänsla trots höst

För egen del så slutade oktober på samma sätt som november började. Med sol värme och cabriolet i bilens förlovade land. Höstlov för barnen betydde att jag fick chansen att ta med båda till både norra och södra USA och köra lite bil. Jag brukar alltid passa på att hyra cabriolet när jag är i USA då jag saknar en egen själv där hemma.

Noterbart denna gång var vilka dåliga däck bilfirman utrustat bilen med. Det slirade och släppte i varje kurva så fort man stampade lite på gasen och det var ljusår från de tidigare Chevrolet Camaro jag brukar hyra som haft betydligt bättre gummin. Bättre borde kunna presteras av ett däck till en sportbil kan tyckas men det stod inte Nokian på dessa.


Men allt kul har ett slut och slutet innebar denna gång tillbaka till den grådassiga hösten hemma i Sverige. Häromdagen var det dags för besiktning på min L200 och kanske som ett omen, när mätaren precis slagit om på sexsiffriga kilometer, kom också den första ombesiktningen (nej jag räknar inte ett tidigare felinställt dimljus som underkännande). Nu var det i alla fall ojämn bromsverkan på bakbromsarna. Ett klassiskt fel på bakbromsar som inte jobbar lika hårt om frambromsar.
Under L200:ans livstid har jag också hunnit avverka ytterligare fyra olika bilar och jag är nu inne på min femte som levererades häromdagen och som jag berättade om i ett tidigare inlägg. En Volkswagen Passat GTE, alltså laddhybriden. Glänsande lack hos bilhandlaren byttes dock tråkigt nog snart ut till smutsgrå slask med spår av avlövning.

Det första spontana omdömet är ändå att Passaten går fint, lugnt och tyst och med en helt annan komfort och vägkänsla än den tidigare högbyggda Outlandern. Fyrhjulsdriften saknas dock, det märktes redan när man trampade till lite på gasen och framhjulen spann lös på den våta asfalten. Återstår att se när VW släpper sin 4Motion GTE.

Fortfarande rullar båda mina bilar på sommarhjul och det är hög tid att göra sig iordning för vintern. L200:an har ju mina klassiska Hakka R SUV men Passaten tänkte jag nog förära med något nytt med dubb.
Men först ska jag en sväng ned till varmare länder, Afrika närmare bestämt, och jobba några veckor. Vinterhjulsbytet får vänta tills jag kommer hem igen senare i höst. Ni övriga rekommenderar jag att lägga om bums, det är ingen idé att vänta längre nu.