Mysteriet med Run Flat Teknologin

Jag hade önskat att få testa Hakka Black med Run Flat Teknologi (RFT) för punkteringsfrihet. Nu blev det inte så, utan jag får köra Hakka Black utan RFT. Och det var varken synd, otur eller tur. Utan tack vare kunnig rådgivning från Nokians produktchef Anders Jansson slipper jag köra runt med ett dåligt samspel mellan däck och chassifjädring!

Anders berättade en del om RFT som jag inte visste. Framförallt att RFT-däck har avsevärt kraftigare stomme och därmed högre styvhet än däck i version utan RFT. Detta innebär att biltillverkarna chassisätter bilens fjädringssystem på ett speciellt sätt ifall den ska rulla på RFT-däck. Har bilen RFT från fabrik så bör man hålla sig till RFT-däck när man så småningom byter däck. Omvänt bör man inte sätta RFT-däck på en bil som inte är chassisatt för sådana däck, vilket är fallet med min Saab 9-5.

Efter den förklaringen är jag mycket tacksam för att slippa köra på RFT, eftersom 9-5:an då sannolikt skulle ha fått rejält sämre komfort. Tack Anders!

När jag först funderade på vad Anders sagt, kände jag mig lite dum. Att kraftigt ändrade styvhetsegenskaper hos däcken påverkar bilens fjädringskomfort borde jag väl tänkt på! Men det mesta av skammen rann av när jag erinrade att jag ju faktiskt inte visste att RFT innebär avsevärt styvare däck. (Men visst borde jag anat...).

För drygt dussinet år sedan ledde jag en utredning om ojämnheter på en fordonstillverkares högfartsbana för accelererade biltester i upp till 260 km/tim. Då konstaterades att det standardiserade mått på vägojämnheter som Vägverket (idag Trafikverket) använder, International Roughness Index (IRI), gav helt missvisande resultat för hur en större asfaltreparation påverkade testförarnas arbetsmiljö. Det ledde fram till att jag i samarbete med prof Kjell Ahlin utvecklade ett unikt datorprogram för simulering av färdvibration i vägfordon och framförallt hur dessa vibrationer påverkar komforten. Programmet döptes till Ride Quality Meter (reg varumärke), kan simulera valfri chassisättning och innehåller även en biomekanisk modell av människokroppen. RQM filtrerar de komfortpåverkande vibrationerna i enlighet med den internationella standarden för bedömning av vibrationers inverkan på människans perception, komfort och hälsorisk SS-ISO 2631-1 (1998). RQM visades ge resultat som stämde klockrent med testförarnas upplevelser av vibrationerna, vilket gjorde det möjligt att identifiera varje enskild störande ojämnhet liksom mönster av ojämnheter och skräddarsy åtgärder för att effektivt minimera skakningar och skumpande i högfartskörning. Detta blev mycket uppskattat av alla berörda; testförarna, banägaren/billtillverkaren samt asfaltentreprenören.

Arbetet med provbanan gav många erfarenheter som ledde fram till flera skrifter, bl a "Relating Road Roughness and Vehicle Speeds to Human Whole Body Vibration and Exposure Limits" som år 2002 publicerades av International Journal of Pavement Engineering och har påverkat forskare i en rad länder.

Senare har vi kompletterat RQM, så att programmet numera också kan beräkna sådant som kompressionstryck mellan ländryggens kotor i enlighet med den nyare standarden SS-ISO 2631-5 (2004) för hälsorisk från stötformig vibration. RQM har bl a använts för att utvärdera ojämnheter på flygfält, designa det stötfria fartdämpande GP-guppet samt för att bedöma hastighetsanpassning över ett antal typer av nya vägbulor som Trafikverket nu i vissa fall infört och i andra fall avstått införa tack vare resultat som beräknats med RQM. En annan applikation för RQM är beräkning av dynamiska hjullaster ned i vägbanan. Nyligen publicerade Lunds Tekniska Högskola en rapport där RQM använts för detta syfte, och där resultaten visar att vägojämnheter med 5 - 30 m våglängd ger mycket stor vägnedbrytning och förkortar vägens hållbarhet om inte de elimineras vid asfaltläggning.

I RQM ingår däckstyvhet som en av nyckelparametrarna. Därför blev jag nu lite sugen på att göra en del beräkningar på hur komforten kan tänkas påverkas om man sätter RFT-däck på en bil som inte är byggd för det. Kanske kommer det en del 2 till detta inlägg så småningom, vem vet...

Kör med insidan,

Johan

PS

Hakka Black ligger nu och väntar, monterade på en omgång nya Saab original 17-tumsfälgar som jag fyndade för 695 kr (ord pris 2 700 kr) från ANA i Trollhättan.

Forden kommer att få rulla på utgående Nokian-modellen Hakka Z, också det ett Ultra High Performance (UHP) däck. Hakka Z blir en intressant referens till Hakka Black. Original har både Saaben och Forden 205/55 R16, men inför sommaren får Saaben alltså nya 17 tums fälgar skodda med Black i dimension 225/45 R17. Omläggningen får dröja ännu minst en vecka. Väderspågubbarna/-gummorna säger att vi kommer få minusgrader på torsdag-lördag, samtidigt som jag tillbringar veckan i Stockholm och föreläser (kundträff resp kurs för KTH-teknologer) samt jobbar hos kunder utomlands till på fredag.