Min egen korta väderskola för bil- och båtföraren [bilder]

I mitt inlägg i början på veckan babblade jag om lågtryck över Baltikum och snöbyar över ostkusten. Delvis så har man under åren runtom i det här landet och den senaste tiden i stockholmsområdet och skärgården, lärt sig ett och annat om hur vädret fungerar.

Huruvida väder är en vetenskap som går att prognostisera med träffsäkerhet högre än att singla slant går ju ibland att diskutera. Tidningarna brukar granska de olika meteorologiska instituten i Norden, DN gjorde en i somras, och då brukar träffsäkerheten ligga strax över eller under 50%. Vill man vara krass kan man säga att krona eller klave är minst lika bra (dåligt).
Å andra sidan kan man ha förlåtelse. Alla som läst lite om väder vet att väder är kaotiskt och att klara av att knäcka den kaotiska koden är väl frågan om ens våra eventuella framtida kvantdatorer kommer klara av att göra.

Så, för att kunna bedöma lite bättre huruvida man de kommande dagarna skall köpa mer spolarvätska, byta till vinterdäck eller åka tidigare på morgonen för att slippa snökaoset i trafiken, då kan det vara bra att kunna lära sig tolka sina egna prognoser.
Genom alla år i bilen har man lärt sig en hel del vad olika väder kan innebära för framkomligheten. Men också som seglare, som jag hållit på med under många år, behöver man kunna lära sig tolka vädret.

Väder handlar till stor del om tryckförändringar i atmosfären och hur vindarna blåser. Därför var det heller inte enbart dravel som jag skrev tidigare i veckan när jag pratade om att lågtrycket snurrar motsols över Baltikum.
Titta på kartan nedan.

Om ett lågtryck ligger och snurrar motsols (som det alltid gör på norra halvklotet) över Baltikum, då kommer det nu på vintern att föra in vindar i ostlig, kanske nordostlig bana över svenska östersjökusten. Vinden från nordost är sannolikt ganska kall efter att ha kommit från Hakkapeliittaland i öster och när den passerar över det fortfarande öppna och förhållandevis varma vattnet kommer snö att blidas som sedan drar in över bilförarna som rullar längs svenska skärgården.
Just nu, midnatt mellan torsdag och fredag, snöar det på ganska bra här i Stockholms skärgård. Mer blir det säkert innan veckan är slut och jag såg också att SMHI varnade för snöfall längs kusten. Örebro och Karlstad lär nog inte se så mycket av snön denna gång kan tänkas.

Sådana här små kunskaper om det lokala vädret kan vara mycket bra att kunna. Tillsammans med lite grundfakta från en väderprognos kan det hjälpa en att göra en mycket mer träffsäker prognos än de där femtio procenten. Bra i trafiken och synnerligen bra ute på havet i segel- eller motorbåten.

Boken Skärgårdsväder av Lage Larsson beskriver mycket bra alla skärgårdens årstider och hur man lär sig tolka dem. Jag tycker boken är fantastiskt bra och jag kan varmt rekommendera den, även om man inte är speciellt intresserad av väder eller ens bor längs Stockholms skärgård. Den är lättläst och fängslande och innehåller många fina bilder av den kände fotografen Jeppe Wikström.
http://www.bokus.com/bok/9789189204485/skargardsvader/
Tio år sedan boken kom ut men väderfenomenen är precis desamma.