Mästare på vinterförhållanden i 80 år

Trygghet och säkerhet för miljontals människor. Sin tids spetsteknologi. I år är det 80 år sedan världens första vinterdäck lanserades för nordiska vinterförhållanden. Den revolutionerande uppfinningen har sedan dess blivit en standardutrustning för bilister på vintern. Under den kommande vintern kommer cirka 700 miljoner vinterdäck att rulla på vintervägar. Den nya generationens vinterdäck liknar väldigt lite på sina ursprungliga föregångare.

I bilismens barndom var vägarna på vintern ofta mycket smala och oplogade. Bilarna sladdade hit och dit på vinterhala vägar med samma däck som på sommaren och när väglaget var riktigt eländigt monterades snökedjor runt däcken för att få bättre grepp. Nokian Tyres föregångare, Finlands Gummifabrik, antog utmaningen och lanserade år 1934 världens första vinterdäck. Däcket som hette Kelirengas (väderleksdäck) var ett lastbilsdäck och två år senare, år 1936, lanserades det första Hakkapeliitta vinterdäcket för personbilar, Snö-Hakkapeliitta.

Uppfinnandet av vinterdäcket gjorde livet betydligt enklare för bilisterna. Lastbilar och personbilar kunde nu även köra i djup snö, utan att behöva montera krångliga snökedjor på däcken. Vinterdäcket för lastbilar, Kelirengas, hade ett grovt mönster som greppade effektivt i snön. Även däckets öppna mönster förbättrade greppet, genom att mönstret rensades effektivt från snö. Mönstret på Kelirengas var så bra att det blev oförändrat i nästan tjugo år. Snö-Hakkapeliitta för personbilar hade kraftiga tvärsgående spår och sugkoppar som gav bra grepp i kurvor och på is.

Skräddarsydda lösningar för olika förhållanden

Vinterdäcken har utvecklats mycket sedan det första vinterdäcket såg dagsljuset för 80 år sedan. Jämför man det första däcket med dagens standard så var det främst däckets mönster som gav vintergreppet. Kelirengas gav bra framkomlighet i djup snö, men i takt med att bilismen ökade började man ploga på vägar som då blev isiga, vilket ställde nya krav på vinterdäck. Däcken ska nu ge bra grepp både på snö och is och år 1961 lanserades första dubbdäcket, Kometa-Hakkapeliitta. Däcket var ett resultat av samarbetet mellan Kometa-Hakkapeliitta, Kometa-dubbar och gummimontören Veikko Ryhönen. Dubbdäcket löste problemet, dubbarna gav bra grepp på isiga vägar och däckmönstret gav bra grepp i mjuk snö. På 1970-talet lanserades de första dubbfria vinterdäcken där vintergreppet skapades med hjälp av mönstret och innovativa gummiblandningar.

Dagens dubbfria vinterdäck ska dessutom ge bra sidogrepp och de olika skräddarsydda gummiblandningarna på slitbanan ger en stor del av greppegenskaper. Det första vinterdäcket, Kelirengas, hade cirka 30 komponenter, medan det senaste dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 har över hundra komponenter. Dessutom ska vinterdäcken ha goda köregenskaper, bra våtgrepp och de ska även vara bränsleeffektiva. Egenskaper som man för 80 år sedan inte ens kunde drömma om. Vinterdäck utvecklas också för olika områden, eftersom exempelvis våra nordiska vinterförhållanden skiljer sig från centraleuropeiska vinterförhållanden. Även fordonen utvecklas ständigt och nya däck ska exempelvis fungera ihop med bilarnas antisladd- och stabilitetssystem.

Framtidens hybriddäck

För att kunna skapa något nytt så ska man pröva på sina gränser. Ett exempel på utvecklingsarbete, som även är till gagn för vanliga konsumenter, är när Nokian Tyres testförare Janne Laitinen i mars 2013 kör i 335,713 km/h på Bottenvikens is.

Hur kan då vinterdäcken se ut i framtiden? En liten aning om det demonstrerar konceptdäcket som lanserades i början av året. Eller egentligen är det ett hybriddäck. Genom att trycka på en knapp kan bilföraren aktivera dubbarna som förbättrar greppet.