lördag åttonde december

Bilen hade stått still i närmare tolv timmar, och däcken kändes frusna igen. Men vem kan klandra dem, tolv timmar av minus tjugosex till tjugoåtta grader, ja, det gör skada på det mesta.

Denna dag var den första jag tänkte på bensinförbrukningen. Jag kommer inte ihåg vad bilen låg på med mina andra, förra, vinterdäck, men jag är närmast övertygad om att dessa drar mer, trots att de sägs vara lättrullande. Bilen drar med Nokian Hakkapeliitta 7 0.78 i snitt. Med sommardäcken ligger snittet på 0.58. Siffrorna är liter bensin per mil. Nog för att dubbdäck drar mer, det grova mönstret och dubben i sig gör sitt, men även kylan spelar in, men jag är rätt säker på att snittet förra vintern låg på c.a 0.65 - 0.70, inte så nära 0.8 som med dessa däck i alla fall. Men det spelar ingen roll, dessa däck är bättre på allt - utom modd.