Lite däckerfarenheter

De här Nokian däcken blir min 3:e uppsättning helt nya vinterdäck sedan 4 år tillbaka, alltså sedan hösten 2008, då jag köpte nya 17" dubbdäck till en Audi A4 2.0tdi quattro -07 jag hade. Hösten 2011 köpte jag nya dubbdäck till Ralliarten, och nu 2012 nya Hakkapeliitta 7 på den. Jag sökte inte hit för att jag behövde nya eller bättre vinterdäck, utan för att jag ville testa, uppleva och känna skillnad mot för vad man haft och om Hakkapeliitta verkligen är så bra som testerna visar.

Ser man tillbaka ett par år har jag även då kört på lite olika hyffsat bra däck. Från januari 2008 när jag köpte Audin hade jag 16" nästan nya dubbdäck på den.
Vintern som kom 2006 och hela 2007 hade jag en BMW 330 xd, alltså 4wd även i den, med ett par hyfsat bra 17" dubbdäck på. Innan det har jag också haft 2st olika Mercedes sedan körkortet 2003 med vettiga beg dubbdäck på. Har även gjort däcktest på lastbil för en tillverkare.

Så det är lite däckerfarenheter som jag själv haft på egna bilar. tänkte kanske intressant för någon att veta vad man har i baktanken om vad man kanske jämför med eller vad man vart van vid för däck. Man kan säga att även om man inte innan det här har kört på de bästa vinterdäcken som finns på marknaden, har man ändå under de sista åren kört på bra däck och även känt på endel olika däck.

Att själv jämföra nya Hakkapeliitta 7 med ett dåligt gammalt, halvslitet "dubbefriat" vinterdäck är ju resultatet troligtvis lika självklar som funderingen över om björnen skiter i skogen. Även med andra nya vinterdäck av olika märken är det i verkligheten svårt att själv känna skillnaderna och rent ut sagt orättvist om man inte gör jämförbara tester vid samma förutsättningar. De professionella testerna visar jämförbart vad däcken presterar, där har Hakkapeliitta vart i topp under många år! Men kanske man under vintern lyckas förmedla något av lite egen känsla, upplevelser, tankar och händelser relaterade till vardaglig användning av dessa vinterdäck. Vanligt folks omdömen, vardagliga liv och bilkörning.

Allt är då en frågan om prioritet. De flesta är rädd om sitt och sin familjs liv, och kanske väljer det bästa vinterdäcket som finns på marknaden. Visst tänker man väl själv att man kan hantera sitt fordon och köra därefter att det inte händer en något även med andra eller äldre vinterdäck.
"Som motorcyklist får man tänka att alla andra i trafiken är idioter."
Man kan inte köra som man själv hanterar motorcykeln utan får vara uppmärksam även på vad andra i trafiken hittar på, de kan t.ex. svänga ut från korsningar för att de inte ser en och om en fara väl dyker upp är man väldigt oskyddad. På vintern kan det likväl vara någon annan som gör något galet i trafiken och därav orsakar olycksrisk, att ha de bästa vinterdäcken som finns på marknaden kan spara liv och rädda dig. Som en bra "aktiv försäkring" kan man säga..