Kört 26 mil bil + snöskoter

Vaknade kl 07.00 när snooze ringde mig för dagens uppdrag, lagomt trött då jag hade svårt att somna och vart vaken halva natten. Fikade frukost, gjorde kaffe till både mig och termosen. Sen ut och iväg. Drog fram släpet, sopade av det och förbi en kompisen Jonas i grannkvarteret där vi lastade hans skoter på släpet mitt. Tanken med dagen var att jag skulle åka och köpa en ny(are) skoter då jag sålt min gamla för någon vecka sedan och den jag tänkte köpa fanns i grannkommunen gällivare. Vi tog med Jonas skoter och tänkte stanna på tillbakavägen för att köra ett tag i avvakkos vita vidder.

 

Ditresan gick bra, det började fort ljusna på förmiddagen. Släpet följde lätt efter bilen. Inga älgar, renar eller andra djur kring vägarna. Ungefär 6 mil ifrån Kiruna övergick väglaget till det sämre, vid närmare eftertanke var det ungefär där kommungränsen går och vägunderhållet byter entreprenör fast kan ju även hända att det snöar mer i grannkommun. Där vart det då väldigt spårigt så kändes tydligt i bilen, släpet följde ändå med bra och kändes nästan bättre att den var bredare än bilen och inte gick i dess besvärliga hjulspår. Sista biten in till gällivare öppnade vi första termosen för att ta en skvätt kaffe efter drygt en timme i bilen. Just den biten var även gropig så med Ralliartens fjädring och lågprofil däck svor Jonas över att få nästan hälften av kaffet sitt i knät, medans det ändå gick bättre för mig som körde.

 

Köpte skotern så på tillbaka vägen stod två stycken snöskotrar, som väger var för sig en bit över 200 kg fulltankade, innanför kåpan på 4p släpet så blev lite annat kultryck. Nu kändes den spåriga vägen än mer besvärligare, då även släpet verkade vilja säga sitt. Kan gissa att dem flesta tror att Ralliarten är en liten bil, men med tanke på att tjänstevikten så är den tyngre än min förra bil som var en Audi A4 2.0 tdi quattro, och kan väl inte påstå att det är någon lätt bil för det. Ändå kändes släpet tydligt och ändå lite obehagligt gungigt med dess kultryck på de spåriga vägarna.

 

Väl framme i Avvakko var det rikligt med snö, träden såg ut att ha det tungt för att bära upp den snö som kommit, och vi lastade av skotrarna. Blev en riktigt bra dag med ett par mils lös snö körning. Temperaturen låg på mellan -12 och -15 grader så lite kyligt men inget besvärande. Bilmätaren varierade lite beroende på plats och höjdpunkter från -11 till - 20 grader under vägens gång och tills vi var hemma. Så sammanfattningsvis 26 mil bil på bitvis besvärliga och spåriga vägar, samt ett par mil snöskoter i lös pudersnö. Sen en bastu och nån öl på det så är det nu god natt här i huset.