Köra lugnt första 50 milen?

Först!

Jag minns förra gången, och dessutom första gången, som jag köpte nya vinterdäck. Det var sex år sedan och då var det väldigt viktigt att köra in däcken så att dubbarna vulkaniserade sig fast i däcket. Inga snabba accelerationer eller inbromsningar. Det passade mig ganska bra just då för det var faktiskt så att vid just det tillfället hade jag även en helt ny bil som däcken satt på som också behövdes köras in.

Det enda jag vet av denna övning som jag hade då är att dubbarna faktiskt satt fast på däcken. Visst, några lossande, men många satt kvar.

Snabbast!

Ok, jag måste erkänna att just nu känner jag mig inte snabbast när jag kör lugnt för att testa att köra in däcken. Dock så vet jag att när kung Bore väl vill lägga sin hand om vårt höstlika landskap kommer mina däck att göra att jag på ett säkert sätt kan ta mig fram snabbare dit jag vill. Jag riktigt längtar efter att ta en långtur upp till släkt och vänner uppe i Övik vid jul. Det blir första riktiga långturen både för mig och min nyss inköpta bil. Då får de bekänna färg.

Hakkapeliitta!

Nu har jag kört första 40 milen på mina vinterdäck. Ingen har sagt åt mig hur jag ska köra in dem, eller om jag behöver göra det. Men i mitt bakhuvud hör jag en röst säga "Kör lugnt, Anders. Då sitter dubbarna kvar." Just nu verkar det stämma. Om det beror på min körning, eller på dubbarnas utformning kan jag inte säga något om. Det kan nog endast framtiden, eller ingenjörerna hos Nokian förklara.

 

comments powered by Disqus