Köra in nya däck

En tanke som slog mig när jag satte på mina vinterdäck i slutet av november var att det saknades så många dubb. Jag tyckte att det var konstigt eftersom däcken bara hade rullat en vinter och de var förra årets "bäst i test" dubbade vinterdäck, vilket var anledningen till att jag valde dem. Jag diskuterade saken med mina kloka arbetskamrater som då upplyste mig om att man måste "köra in" dubbdäck, något som jag aldrig har hört talas om innan. Tydligen ska man köra ca 80 mil på torrt vägunderlag i max 70-80 km/h för att dubben ska "sätta sig".
Varför upplyser inte däckförsäljarna oss bilister om detta? Varför upplyser inte Nokian sina kunder om detta? Hur kommer det sig att inte dubben redan är inkörda på fabriken? Kan man i efterhand dubba om?
Många frågor dök upp i huvudet och jag känner en viss besvikelse över att ha gjort ett säkert och dyrt val vad gäller däck och så håller de bara "måttet" en vinter.
Förra vintern kände jag mig väldigt trygg på vägarna med min familj i min SUV med mina nya fina Nokian H7 och trodde verkligen att känslan skulle hålla i sig flera vintrar framöver. Men tyvärr, nu med nästan hälften av dubben borta, så känns det inte lika säkert. Verkligen en tråkig känsla eftersom jag prioriterar säkerhet för mig och familjen.
Förmodligen hade jag vetat om det där med att "köra in" däcken om jag hade förkovrat mig i motortidningar o.dyl. men tyvärr är jag inte så detaljerat intresserad av bilar. Jag är nog lite som folk är mest på det området. Jag som konsument vill bli upplyst av de som säljer och tillverkar produkterna jag köper. Det är väl inte för mycket begärt? Eller?

Kom nyligen hem från Älvdalen där vi tränat vinterkörning med våra tjänstebilar. Nästan samtliga av våra bilar har Nokian och vi är väldigt nöjda med dem, så jag har absolut ingenting emot de däck som Nokian tillverkar. Men jag vill att dubben ska sitta kvar i mer än en vinter. Och då ska tilläggas att min gamla SUV körs inte alls lika offensivt som våra tjänstebilar, utan den är väldigt varsamt körd.

Vecka 11 blir det Trysil och skidåkning och då ska det bli spännande att se hur mina dubbslitna däck klarar av fjällvärlden. Jag återkommer om det.

Kör försiktigt!

Pernilla

comments powered by Disqus