Kör inte med dubbfria vinterdäck på sommaren

Många bilförare tror att dubbfria vinterdäck fungerar bra även på sommaren, men ur säkerhetssynpunkt är det inte alls så. Dubbfria vinterdäck är bra vinterdäck, speciellt i snö- och slaskväglag, men i sommarväglag ger inte dubbfria vinterdäck inte lika bra våtgrepp som sommardäck.

Vid vanlig lugn körning märker man kanske inte skillnaden mellan dubbfria vinterdäck och sommardäck, men extrema situationer avslöjar att dubbfria vinterdäck inte allas fungerar lika bra som sommardäck. Dubbfria vinterdäck ger inte lika bra våtgrepp som sommardäck. I sommardäcktestet som tidningen Auto, Motor & Sport publicerade våren 2014 fanns även dubbfria vinterdäck med som referensdäck och de dubbfria vinterdäcken klarade sig allra sämst när det gäller säkerhet. Enligt tidningen är dubbfria vinterdäck på sommaren farliga att köra med. Även om det inte finns några stora skillnader i konstruktionen av dubbfria vinterdäck och sommardäck så är den största säkerhetsrelaterade skillnaden att dubbfria vinterdäck har betydligt sämre våtgrepp än sommardäck. Materialen på dubbfria vinterdäck är anpassade för vinterförhållanden och huvuduppgiften för gummit är att ge bra bromsgrepp på snö och is, vilket är en motsatt egenskap för våtgrepp.

Självklart erbjuder dubbfria vinterdäck mer flexibilitet när det gäller däckbyte. Exempelvis på hösten kan dubbfria vinterdäck monteras på bilen tidigare än vad som gäller för dubbdäck. På våren kan temperaturen variera väldigt mycket och då fungerar dubbfria vinterdäck mycket bra. Generellt är dock skillnaderna stora mellan dubbfria vinterdäck och sommardäck vid körning på sommaren. Du kan själv testa skillnaderna exempelvis vid däckbyte på våren. När du kör till däckverkstaden så ta en omväg via en lugnt trafikerad gata och gör där några skarpa väjningar. När du sedan har sommardäcken på och åker hem så gör samma test och du kommer att märka skillnaden tydligt.

  • Det lönar sig att byta till dubbfria vinterdäck redan tidigt på hösten och på våren kan du vänta lite längre innan du byter till sommardäck
  • Dubbfria vinterdäck är bra speciellt på snö och slask, medan sommardäck ger bättre våtgrepp
  • Dubbfria vinterdäck på sommaren kan ge en obehaglig överraskning, speciellt vid extrema situationer