Kommer ni ihåg de tidigare vintrarna?

Så är man då alltså med som testförare, även om däcken inte har kommit på plats ännu. Det blir ju antagligen en snar dialog med Nokian om valet av dem eftersom vintern ju närmar sig.
Boende i stockholmstrakten kommer kanske ihåg för några år sedan hur det såg ut i slutet på den här månaden, eller faktiskt 1 november 2006 om man skall vara noga. Fast de gulröda löven knappt fallit från träden drog nordostvinden in över Östersjön och tog med sig delar av det, sedan sommaren fortfarande något uppvärmda havsvattnet, och förvandlade det till snö, någonstans i trakterna av Svenska Högarna. Och lät det sedan falla över Stockholms gator, tillika över de bilar som därpå rullade runt på sina hockeypuckar till sommarsulor.

Dubbdäcksförbudsivrarna såg man inte många av ute i snålblåsten denna kväll. Kanske kom de, liksom de flesta andra, inte heller fram till sin destination. Sveriges mest trafikerade väg, Essingeleden, stod ju helt still under ett knappa halvt dygn och folk uträttade sina behov i snödrivorna mellan de stillastående bilarna.
Nåväl, snödrivor var väl att överdriva för en norrlänning, det var mer några snöflingor som singlade ned över Staden på vatten men det skapar tillika samma kaos varje år. Till ena hälften beror det säkert på överraskningsmomentet (nej, meteorologins varningar tas fortfarande inte på allvar på 2000-talet) och till andra hälften på bilens beskaffenhet. Och det är i just denna sistnämnda fras som ju däcket kommer in.

Jag kan väl själv inte påstå att jag rullade runt på de bästa av vinterdäck vid det tillfället. De var förvisso djupa mönster kvar och det var - tack och lov - dubbat, men det var inte vad vi kallar premiumdäck. Det var däck-som-kom-med-bilen-när-man-köpte-den-i-befintligt-skick.
Den nästan fem meter långa Volvo 245:an från början på 90-talet och hela kombinationen med frånvaron av antispinn, bakhjulsdrift, däck och nyligt vinterväglag i symbios, framkallade i alla fall det där som BMW brukar kalla körglädje. Fastän man satt i traktorns kusin.

Trots det så gick eftermiddagen och kvällen relativt bra, faktiskt tack vare mina vinterhjul som jag lagt på några veckor innan (var jag den enda i hela staden...?). Det blev några, numer preskiberade, trottoargenvägar runt slirande bilköer men fram tog jag mig. Som även framgår av bilden från motorväg 222 mot Stavsnäs/Gustavsberg: med avloppsrören på taket.

Som man också kan notera på bilderna ovan, i högra delen av vägen, oftast i vägrenen men íbland mitt i körfälten, stod mängder med bilar parkerade, övergivna för natten. Vågar vi gissa att de stod där med sommardäcken på?
Vissa scener på min väg genom stan var som hämtad ur filmen Flykten från New York.

Så, vad kan vi förvänta oss av denna vinter?
Gör dina sommardäck och oss alla en tjänst: bytt till vinterhjul nu - och välj riktiga däck!

comments powered by Disqus