"Trafikolyckorna ökade dramatiskt i snökaoset" larmade Expressen/Kvällsposten från södra Skåne i söndags. Artikeln illustrerades med ett foto där man i vägslänten kunde se några enstaka klumpar från de sista snödrivorna som inte ännu smält bort under onsdagens värme.
Allvarligt talat skåningar; "snökaos" borde väl förutsätta ingrediensen snö i så pass omfattning att iallafall vägslänterna är vita?
Läser med stor spänning vidare för att få upplysning om vari den dramatiska ökningen av olyckor skulle bestå. Drar en suck av lättnad när det visar sig att artikeln berättar om endast två olyckor (var och en nog så tragisk, men iaf). Detta i en landsdel som omfattar närmare 10 % av Sveriges befolkning! Nog känns det som att Kvällsposten hade nyhetstorka i söndags, eller hur? En mer rimlig rubrik hade kanske varit "Kalla vindar höll ned olycksantalet under det normala"?
Jag var nere i Skåne under torsdag och fredag. På torsdagen deltog jag i rollen som företagshandledare vid redovisning på Lunds Tekniska Högskola av Anders Carléns spännande examensarbete "Metod för beräkning av dynamiska hjullaster på vägbanan", vilket utförts i samarbete mellan LTH och Vectura. På fredagen höll jag presentation "När sättningar blir trafikfarliga" för mina kollegor i Vectura Region Syd. Hann också med en okulärinspektion av skador på en nybyggd etapp på E22 vid Hörby, där trafikfarliga gupp tvingat fram sänkning av hastighetsgränsen från 110 till 50 km/tim. I 50 km/tim small det rejält i bilens fjädringssystem. Vid ett par konstbyggnader är guppen inte helt olika fartdämpande vägbulor som används på 30-gator i stadsmiljö. Ännu värre är att hela den ca 10 km långa vägetappen, som invigdes i så sent som i december, är ojämn. Att laga ett par gupp må väl vara, men det är billigt jämfört med att asfaltera om en mil motortrafikled.


Kör med insidan,
Johan