Jönköpings kommun kallar förare med dubbdäck kärringar eller livsfarliga.

Förare med dubbdäck kallas "kärringar"
http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20111024/forare-med-dubbdack-kallas-karringar
Från: Tidningen auto motor & sports hemsida.

Jönköpings kommun lanserar en skattefinansierad reklamkampanj för att minska användningen av dubbdäck. Unga män som kör dubbat kallas för "kärringar" och en ung kvinna kallas "livsfarlig".Vilken typ av vinterdäck man väljer

har blivit ett hett debattämne. I förra veckan skrev vi om en ny undersökning som visar att dubbdäck fortfarande är säkrast, men trots det inför flera städer förbud mot dubbdäcken eftersom de river upp partiklar i asfalten.

Jönköpings kommun har problem med de skadliga partiklarna och lanserar en skattefinansierad reklamkampanj som ska minska dubbdäcksanvändningen. Enligt Vi Bilägare har kommunen genomfört en undersökning som kommit fram till att främst unga män och äldre kvinnor använder dubbdäck. På en av affischerna syns en ung man med texten "kärring", och på en annan affisch kallas en äldre kvinna "hälsofarlig".

"Vårt syfte har ju varit att nå ut med ett ämne

för att väcka debatt och för att man ska göra ett aktivt val med sina vinterdäck. Debatt har vi ju fått, vi har synts på många ställen och vi ville inte göra någon slätstruken kampanj från början", säger Eva Göransson på kommunens miljökontor till Jönköpingsnytt.

Den kontroversiella reklamkampanjen kommer synas i Jönköpings kommun till den 30 oktober.

"Jag tycker att den affischen är kränkande

och att den skuldbelägger kvinnor", säger Anna Mårtensson (FP), Jönköpings kommunalråd med ansvar för jämställdhetsfrågor till Vi Bilägare.

● Ladda hem undersökningen i pdf-format här.

- - - - - - -

Jag tycker:

Jönköpings kampanj är korkad, kränkande och ett hån mot Jönköpings kommuns skattebetalare, Detta bör anmälas. Både till DO och JO. Läge för omval kanske?

Här i sydligaste Sverige får vi svart is, osynligt men dödligt och går INTE att förebereda sig på, Mot Svart is hjälper bara: BRA Dubbdäck, ABS och antispinn.
Därför, som en ansvarstagande fordons förare, ser jag till att mitt privatägda fordon har allt av det ovanstående.

Jag har själv upplevt svart is för 20-25 år sen, körde Farsans gamla bil, med året runt-däck och på den tiden fanns inte ABS och antispinn. Kom körande i 40-50 i stan, det var knappt någon trafik och kallt, men ingen hade nämnt halka. När jag kommer in i en sväng så får bilen världens bredsladd, jag lyckas häva sladden, men får retursladd och åker rätt in i en lyktstolpe. Bilen blev skrot, inte en hel plåt framför vindrutan.

Jag blev chockad, när polisen kom, sa jag att jag alldrig mer skulle köra bil.
Polisen sa: "Det är inget fel på din körning, vi har varit på väg att få sladd här

trots

att vi har nya dubbdäck.". "Du är chockad nu, så se till att börja köra snarast igen, ju längre du väntar, desto svårare blir det". Jag följde polismannens råd och började köra igen och återvann mitt självförtroende.

Det som polismannen sa som fastnade mest var: "vi har varit på väg att få sladd här 

trots

 att vi har nya dubbdäck.". Trots! Så nya/bra dubbdäck är en förutsättning för att kunna klara halka och svart is, sen dess förespåkar jag riktiga vinterdäck till alla.
Är det sannolikt att du råkar ut för halka och svart is, använd dubbdäck. Om inte använd friktionsdäck.

Idag jobbar som jag bussförare på udda arbetstider, så är jag beroende av min bil och av att kunna ta mig fram i alla väder. De senaste två vintrarna, så har jag varit på väg till jobb tidigt på morgonen, innan nån har hunnit att börja ploga/salta/sanda efter nattens snöfall! Så bra dubbdäck är ett måste för mig, för att under vintern kunna ta mig till jobb. Så att mina passagerare i sin tur kan ta sig till och från sitt jobb.

comments powered by Disqus